Sari la conținut

Premierul, contrazis de Liviu Pop: Nu vor fi înghețate angajările

Ministrul Educației, Liviu Pop, a dat asigurări joi că nu vor fi înghețate angajările nici în sistemul de Educație, nici în cel de Sănătate. „Înghețarea angajărilor la stat nu vizează nici Educația, nici Sănătatea. Prin memorandum intern, și în Educație, și în Sănătate, și în orice alt serviciu, în orice altă instituție se pot face angajări, doar că este un comitet interministerial care decide lucrul acesta. (...) Sunt controlate, dacă putem spune așa (angajările - n.r.). (...) Și noi vom veni cu un memorandum pentru că vor fi profesori care pleacă în timpul anului școlar, se pensionează”, a declarat Liviu Pop.

liviu pop

Foto: Agerpres

Întrebat dacă există un deficit de personal în sistemul de Educație, Liviu Pop a răspuns că da.

„Avem profesori necalificați în sistemul de învățământ, unul dintre obiectivele Guvernului este acela de a nu mai avea profesori necalificați la clasă. (...) Avem 280 de mii profesori efectiv, 330 de mii angajați. (...) Nici în Educație, nici în Sănătate, nici într-un alt domeniu unde se justifică crearea unor posturi, nu vor fi înghețate angajările. Va fi un memorandum în Guvern, aprobare specială pe zona respectivă, explicat de ce se face chestiunea aceasta (...). În fața clasei trebuie să ai profesor, la capul pacientului trebuie să ai medic”, a spus Liviu Pop.

Toate posturile din administrația publică centrală vor fi auditate până la sfârșitul acestui an de un comitet interministerial, până atunci urmând să fie suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, potrivit unei ordonanțe adoptată joi de Guvern.

„Rolul acestui comitet interministerial este să analizeze cum sunt organizate instituțiile și funcțiile din autoritățile și instituțiile publice din administrația publică centrală și să propună măsuri pentru eficientizarea managementului în resursele umane. Analiza va viza ministerele, instituții centrale subordonate Guvernului sau ministerelor, inclusiv servicii publice deconcentrate ale acestora și instituțiile prefectului”, precizează un comunicat al Executivului.

Joi, la începutul ședinței Executivului, premierul Mihai Tudose afirma că ordonanța referitoare la blocările de angajări în sistemul bugetar are în vedere un inventar „foarte clar al celor care lucrează la stat”.

„Astăzi vom lua în discuție, spre aprobare, acel celebru act privind măsuri privind administrația centrală. Nu dăm pe nimeni afară, pur și simplu se blochează angajările și încercăm și vom reuși să eficientizăm actul administrativ, dacă este vorba de reorganizare, de descentralizare”, explica Tudose.

El mai afirma că aparatul birocratic este din ce în ce mai mare și sunt cereri de angajare a sute de oameni, „purtători de ștampilă, de semnătură”.

Pe aceeași temă