Premierul Victor Ponta: Nu cred că va veni prea curând un alt moment de relaxare fiscală

Data publicării:
ponta

Sunt încrezător că, mâine, liderii politici au discuție finală și săptămâna viitoare, în Senat, după aceea și Camera Deputaților, o să avem Codul Fiscal. E un proiect fundamental al Guvernului și un proiect fundamental pentru România, Codul Fiscal. L-am făcut foarte bine, l-am discutat cu mediul de afaceri, am trimis către liderii politici absolut toate cifrele și toate datele, vin într-un context bun. Pentru că astăzi am văzut pe primele șapte luni excedent bugetar, investiții mai mari, exporturi mai mari, încasări mai mari la buget, deci înseamnă că acum e momentul”, a declarat premierul în ședința de Guvern.

Moment de relaxare fiscală este atunci când lucrurile merg bine, când lucrurile merg prost nu mai poți să faci și relaxare fiscală. Dacă pierdem acest moment de anul ăsta, eu nu cred că va veni prea curând un alt moment de relaxare fiscală, de creștere economică și a locurilor de muncă”, a adăugat el.

Liderii politici au problemele lor politice și gândesc în felul lor politic, noi ne-am făcut treaba și sunt foarte încrezător că săptămâna viitoare o să avem Codul Fiscal votat de Parlament”, a mai spus premierul.

Pe același subiect:

Întrebările lui Victor Ponta pentru partidele politice, înaintea sesiunii extraordinare în care vor discuta Codul fiscal

Purtătorul de cuvânt al BNR: Economia României nu este pregătită pentru un șoc fiscal

Noul Cod Fiscal prevede taxe mai mici pentru firmele străine

Liderii partidelor parlamentare se vor întâlni joi, la ora 10:00, pentru a ajunge la un consens pe tema reexaminării Codului Fiscal.

Negocierile partidelor politice pe tema Codului Fiscal sunt interpretate diferit de Putere şi de Opoziţie.

Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte PNL: „Există un text pe care noi l-am semnat astăzi la nivel tehnic şi care este suportul pentru votul politic din Parlament care înseamnă, în cea mai mare parte, consens politic.”

„Nu s-a ajuns la o soluție, s-a ajuns la o propunere. (...) Că propunerea la care s-a ajuns poate deveni soluția finală sau mai poate fi nuanțată este cu totul altceva. Vom avea întâlnirea liderilor politici care va decide acest lucru”, spune Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD.

Nici Alianţa Liberalilor şi Democraţilor nu este de acord cu propunerea PNL de reducere a TVA în etape - 20% de la anul şi 19% abia din 2017. UNPR este singura formaţiune de la Putere care a semnat acordul, alături de Opoziţie. Pentru a-şi pune de acord poziţiile, liderii PSD, ALDE şi UNPR vor avea o întâlnire cu câteva ore înainte de începerea sesiunii extraordinare în care parlamentul va rediscuta Codul Fiscal, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis.

Nu doar opiniile diferite sunt o problemă, ci şi procedura, spune preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Suntem într-o situaţie inedită. Nu avem ce discuta concret, preşedintele nu ne-a dat în scris care sunt punctele pe care vrea să le discute parlamentarii, atunci nu există în regulament procedura de introducere a unor amendamente.”

Soluţia este aşteptată de la specialiştii din departamentul legislativ al Senatului, care au fost sesizaţi de Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare Codul Fiscal după ce a avut o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Şi șeful statului, şi cel al BNR spun că economia României nu poate susţine toate refucerile de taxe prevăzute în proiectul guvernului.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod Fiscal va revoluționa finanțele din România prin simpla reducere a unor impozite. Nu ne mai putem permite experimente economice. Aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa între tentaţia politică şi realitatea economică.

Victor Ponta, premierul României: „Codul ăsta fiscal nu l-am scris eu sau dumneavoastră. A fost scris de Ministerul de Finanţe împreună cu consultanţii. A fost discutat luni de zile şi a fost votat în unanimitate, deci inclusiv de Partidul Naţional Liberal, după dezbateri în Parlament.”

Până la urmă, se pare că premierul şi preşedintele au găsit o soluţie comună. Pe 19 august, cei doi s-au întâlnit la Cotroceni şi ar fi decis ca TVA să scadă la 20 de procente, începând cu 1 ianuarie 2016. În varianta votată în primă fază de Parlament, Codul Fiscal prevede, printre altele, reducerea TVA la 19%, eliminarea supraaccizei la carburant şi a taxei pe stâlp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au...
Digi FM
Cu ce se ocupă Valeriu Gheorghiță, noul soț al Monicăi Bîrlădeanu, în prezent și câți bani încasează lunar...
Pro FM
Kelly Clarkson a cântat piesa din „Titanic”, iar fanii au reacționat imediat: „Această interpretare l-ar fi...
Film Now
Richard Gere, topit după soția sa, mai tânără cu 34 de ani decât el. Actorul nu și-a putut lua mâinile de pe...
Adevarul
Europa ruptă-n două. Țările care se pregătesc să-i țină piept lui Putin și cele care vor să facă afaceri cu el
Newsweek
Coșmarul unui pensionar. Ieșit la pensie în luna mai nu a luat bani nici după 6 luni. De ce?
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Zoe Saldana, despre rolul care i-ar putea aduce Oscarul: A trebuit să merg la casting. Regizorul nu știa...
UTV
Kanye West si Bianca Censori se pregatesc de divort