Premierul Viorica Dăncilă, întrevederi cu Mike Pence și Benjamin Netanyahu

Data publicării:
viorica dancila si mike pence
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a avut luni o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, dar și cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, în marja Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice, ce are loc la Washington.

dancila pence 2 - gov
Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Washington cu vicepreședintele american Mike Pence Foto: gov.ro

Potrivit unui comunicat al Guvernului, vicepreședintele Mike Pence i-a mulţumit Vioricăi Dăncilă pentru poziţia exprimată în legătură cu intenţia de mutare a ambasadei României la Ierusalim.

La rândul său, premierul a reconfirmat angajamentul Guvernului României de a continua și dezvolta programul de înzestrare al armatei române și şi-a exprimat satisfacția pentru cooperarea cu SUA din acest domeniu.

Executivul mai arată că Mike Pence a anunțat că va efectua un turneu în Europa de Est, ocazie cu care va vizita și România.  Totodată, a fost evocată şi efectuarea unei vizite oficiale a prim-ministrului român la Washington, în perioada următoare.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut și în februarie o convorbire telefonică cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, pe care l-a invitat să facă o vizită în România.

Întâlnire cu omologul din Israel. Ce au stabilit cei doi premieri

Tot luni, aflată la Washington, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere și cu prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu, în marja participării la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC). Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a transmis felicitări premierului Viorica Dăncilă pentru discursul susținut in deschiderea Conferinței AIPAC.

dancila netanyahu 2 - gov
Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Washington cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu Foto: gov.ro

Cei doi înalți oficiali au salutat relațiile excelente dintre cele două țări, fapt reflectat și de frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat și despre organizarea, în cursul acestui an, a ședinței comune a celor două guverne, precedată de un forum economic cu o secțiune dedicată contactelor business to business, informează un comunicat al Guvernului. 

 Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea și aprofundarea relațiilor cu statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică și energetică, medicină, cercetare și inovare. 

De asemenea, cei doi premieri și-au exprimat satisfacția pentru avansarea negocierilor în vederea încheierii Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, de manieră să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice bilaterale. A fost subliniată, de asemenea, importanța consolidării relațiilor în domenii precum sănătate, turism și educație.

În continuare, au fost discutate posibilele modalități de cooperare dintre România și Israel, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Totodată, cei doi premieri, au avut un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de situația internațională actuală, se precizează în comunicatul Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri