Preocupările puterii la început de an politic: două ordonanțe și bugetul

Data publicării:
viorica dancila liviu dragnea ganditor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai este o săptămână până când parlamentarii se întorc din vacanță, iar liderii PSD-ALDE au dezvăluit câteva dintre preocupările lor. Vor noi modificări în materie penală, deși au strâns deja critici. Pe lângă ele, mai este bugetul, ce trebuia prezentat încă de anul trecut.

Prima ordonanță despre care au vorbit cei din PSD și ALDE și care a fost decisă în urma unei ședințe de partid este cea prin care cei de la putere vor să modifice Codul penal și Codul de procedură penală. Să le modifice mai repede decât ar face-o Parlamentul, din moment ce aceste două proiecte sunt deja în Legislativ, după ce au fost constatate nereguli de către judecătorii de la Curtea Constituțională. Teoretic, din moment ce în Parlament se lucrează deja asupra unei legi, atunci aceasta nu ar trebui să mai fie dată și de către Guvern. Totuși, Guvernul a anunțat această intenție și rămâne de văzut cum va face acest lucru.

De asemenea, ordonanța privind completurile de judecată a fost anunțată recent de ministrul justiției, Tudorel Toader. El spune că ar trebui să poată fi revizuite procesele din 2014 încoace care s-au soldat cu condamnări sau cu achitări la Înalta Curte, pentru că toate completurile de 5 au fost ilegal constituite, motiv pentru care cei care vor pot să ceară revizuirea acestor procese. O ordonanță care e în așteptare. Săptămâna trecută, în ședința de guvern, ea nu a fost discutată, dar nu ar trebui să mai treacă mult până ce Guvernul va trece la fapte.

Bugetul pe 2019 este deja o restanță pentru Guvern. Legal vorbind, bugetul se prezintă în Parlament în luna noiembrie a anului precedent, însă până acum nu avem nici măcar un draft. Ce avem însă este o fotografie în care Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Chițoiu, Niculae Bădălău, Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov discută, după cum lasă Liviu Dragnea să se înțeleagă printr-o postare pe Facebook, despre buget. „Viitorul arată bine cu cifrele pe masă”, a transmis liderul PSD. Nu este însă de trecut cu vederea lipsa premierului Viorica Dăncilă de la această masă. În acest timp, opoziția acuză că nu se atinge ținta de deficit de 3 la sută și de aceea avem această întârziere a prezentării bugetului.

Mai există un  proiect care este dorit cel puțin de unii social-democrați și despre care s-a tot vorbit: amnistia și grațierea. Rămâne de văzut dacă în 2019 cei de la putere vor trece și la fapte, după ce au existat tot felul de semnale că și-ar dori o astfel de ordonanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...