Președinte și premier, conflict prelungit

Data actualizării: Data publicării:
dancila iohannis inquam octav ganea

Războiul dintre Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se duce pe toate planurile! Protestul violent a fost doar ultimul motiv pentru care şeful statului a atacat executivul. Anterior, cearta se ducea pe rectificarea bugetară. Până și concediul premierului și delegarea unui interimar au fost subiect de scandal şi îi aduce pe președinte și prim-ministru în fața judecătorilor Curții Constituționale.

Relația instituțională dintre președinție și actualul Guvern a ajuns mai tensionată ca oricând. Ultimul front de luptă - cel legat de proteste.

Episodul protestului

Klaus Iohannis, președintele României: În orice țară, oameni responsabili, până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Suntem pentru a câta oară martorii unui Guvern care se preface că nu aude și nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat.

În paralel, la Guvern Viorica Dăncilă își scurta concediul. Premierul a avut o serie de întâlniri și a cerut un raport detaliat de la SRI.

Episodul rectificării bugetare

Cu doar câteva zile în urmă, motivul de scandal era însă altul - bugetul administrației prezidențiale. 11 milioane a tăiat ministerul de Finanțe din acest buget. Supărat, Klaus Iohannis a reclamat un sabotaj bugetar. Au urmat apoi alte contre între cele două instituții.

Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al Administrației prezidențiale: Administrația prezidențială are contracte în derulare până la 3 august pentru plata acestora în cuantum de 80% din bugetul aprobat, adică 45,85 milioane de lei.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: La ora la care s-au făcut declarațiile publice, la ora 14:00, nu era nici pe departe angajată întreaga sumă. Până acum, angajamentele din întreaga suma de 57 de milioane de lei sunt undeva la 36,5 milioane.

Episodul sesizării la CCR privind concediul premierului

În urmă cu aproape două săptămâni, președintele a făcut o sesizare la CCR cu privire la concediul premierului.

Klaus Iohannis, președintele României: Dacă nu ar fi trist, ar fi de râs. Dar e trist. Doamna prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premeir interimar. Surpriză. Am crezut că e atributul meu.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: Am această experiență a funcției de prim-ministru timp de patru ani în care nu am avut niciodată nicio consultare cu președintele de la acea vreme cu privire la persoana care gestionează treburile curente la Guvern pe perioada concediului.

Problema va fi tranșată la Curtea Constituțională la mijlocul lunii septembrie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri