Președintele acuză unele state europene că discriminează cetățenii români

Data publicării:
traian basescu 5 cotroceni 8 oct-1

Mesajul a fost transmis la întâlnirea anuală cu ambasadorii europeni acreditaţi la Bucureşti.

„Unele state europene au imaginat măsuri de protejare a sistemului de securitate socială care stabilește diferențieri pentru cetățenii europeni. Asemenea măsuri reflectă o întoarcere către naționalism ca factor de discriminare, ceea ce poate fi îngrijorător”, a afirmat președintele.

Șeful statului a folosit termenul de „agresiuni” ale unor parteneri europeni, referindu-se la măsuri impuse după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii şi la condiţionalităţile pentru Schengen, el susţinând că „realitatea de fapt trebuie să devină realitatea de drept, stabilită prin tratate”.

Preşedintele a mai afirmat, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că „cetăţenii români devin victime ale abordărilor naţionaliste”.

„Suntem în mod particulari îngrijoraţi de modul în care a fost şi este gândită întâmpinarea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii”, a adăugat şeful statului.

Menţionând că unele state europene au imaginat măsuri de protecţie a sistemelor de ajutoare sociale, Traian Băsescu a avertizat că se fac astfel diferenţieri între cetăţenii europeni. „Asemenea măsuri reflectă o întoarcere către naţionalism, ceea ce poate fi îngrijorător pentru UE", a spus preşedintele.

Mai multe ţări europene au oprit dreptul la liberă circulaţie în cazul românilor, invocând problemele din justiţie sesizate de Comisia Europeană în Mecanismulul de Cooperare şi Verificare.  

Președintele a arătat, totodată, că „împiedicarea” aderării la Schengen începe să fie percepută drept o disponibilitate a unor state membre de a interpreta diferenţiat prevederile din tratatele europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri