Video&Foto Acord important pe energie semnat la București. Iohannis: "Sporim conectivitatea". Șefa CE: "Putem sprijini financiar proiecte comune"

Data actualizării: Data publicării:
acord-energie-inquam-ganea2
La București s-a semnat acordul dintre guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a fost primită, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. La București s-a semnat acordul dintre guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

ACTUALIZARE 11.30 Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat.

acord-energie-inquam-ganea3
La București s-a semnat acordul dintre guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră urmează să fie finalizat în septembrie 2023. Cablul va fi realizat în șase ani și va avea o lungime de 1.195 de kilometri.

Premierul Georgiei: Parteneriatul în domeniul energiei verzi confirmă disponibilitatea ţării noastre de a coopera

ACTUALIZARE 11.25 Parteneriatul în domeniul energiei verzi confirmă disponibilitatea şi dorinţa Georgiei de a coopera în materia asigurării alimentării cu energie electrică regenerabilă, a declarat sâmbătă, la Bucureşti, premierul georgian, Irakli Garibashvili.

"Problemele geopolitice şi războiul din Ucraina au creat nevoia de diversificare şi de capacitate de a se adapta, mai ales în domeniul energetic. Amplasamentul strategic al Georgiei ne face o punte naturală între Occident şi Asia Centrală", a arătat premierul georgian, în intervenţia sa
El a spus că ţara sa investeşte în lărgirea şi modernizarea infrastructurii energetice şi de comunicaţii, în acord cu normativele europene.
Astfel, proiectul cablului submarin prezintă o "perspectivă foarte importantă".

Ciucă: România este angajată să investească în producţia de energie şi infrastructura energetică

ACTUALIZARE 11.20 Premierul Nicolae Ciucă a declarat că acordul între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi "răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi şi securitatea energetică", arătând că ţara noastră este angajată să investească în producţia de energie şi infrastructura energetică.

acord-energie-inquam-ganea1
Nicolae Ciucă semnează acordul dintre guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

"Acordul răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi şi securitatea energetică. Prezenţa preşedintelui CE subliniază importanţa strategică a acordului din perspectiva UE. În vremuri de criză trebuie să rămânem uniţi, să ne aducem la un loc potenţialul şi resursele noastre. România este angajată să investească în producţia de energie şi infrastructura energetică şi în cooperare cu partenerii noştri să promoveze securitatea energetică pentru noi şi întreaga regiune. Ca o consecinţă, România va juca un rol important ca ţară de tranzit şi ca un hub energetic, oferind alternative vecinilor şi partenerilor noştri din UE, dar şi Republicii Moldova şi Ucrainei. Acordul reprezintă un pas înainte către întărirea cooperării bilaterale pe termen lung în domeniul energetic.

Putem astfel să facem faţă mai bine provocărilor cu care ne confruntăm cu toţii în criza energetică exacerbată de războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina, de efectele pandemiei, de inflaţie. Piaţa energetică are preţuri mari şi este volatilă în momentul de faţă în toată lumea", a spus premierul.

Nicolae Ciucă a apreciat progresele în materia transmiterii de combustibil din Azerbaidjan în România în 2023. "Astfel, vom avea o siguranţă suplimentară în această materie", a adăugat premierul.

Ilham Aliyev: Azerbaidjan va deveni furnizor important de energie către Europa, mai ales de energie verde

ACTUALIZARE 11.05 Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat sâmbătă că ţara sa va deveni un furnizor important de energie electrică pentru Europa, în special de energie verde.

"Această înţelegere este un pas pentru a crea un coridor pentru energia verde. (...) Azerbaidjanul îşi lărgeşte aria de acţiune geografică furnizând gaz către pieţele europene. Este o situaţie de win-win pentru că Europa are nevoie să-şi întărească securitatea energetică, iar Azerbaidjanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele uriaşe pe care le are. Astăzi începem să construim un nou 'pod' din Azerbaidjan către Europa. Ţara noastră va deveni furnizor important de energie electrică către Europa, mai ales de energie verde", a spus preşedintele Republicii Azerbaidjan.

El a mai arătat că ţara sa a exportat anul trecut 8,2 miliarde metri cubi de gaz către UE, iar anul acesta - 11,3 miliarde metri cubi de gaz. "Anul viitor vor fi cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz", a informat Ilham Aliyev, amintind de semnarea de către Romgaz a unui acord de livrare de gaz din Azerbaidjan către România începând din ianuarie.

Viktor Orban: Dacă aș fi cu 30 de ani mai tânăr aș spune că trebuie să fii rock and roll să construiești un asemenea cablu pe sub mare

ACTUALIZARE 11.00 "Am venit la București după 8 ani și văd dezvoltarea din această perioadă, îmi felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneiratul și intrarea României în Schengen, decizia în cadrul UE a fost greșită și ar trebui corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât de curând. Îmi asigur prietenii din România că pot conta pe acest subiect pe țara noastră.

Avem un război într-o țară vecină și cu România și cu Ungaria, avem o criză energetică, avem probleme cu prețurile, toate economiile europene luptă cu inflația, liderii europeni au decis să se rupă de economia rusească. În acest timp, în Statele Unite avem un serie de măsuri de protejare a economiei cum nu am mai văzut în trecut.

Istoria ecomiei europene când importam energie și materii prime ieftine din Rusia s-a terminat. Dorim să avem creștere economică și securitate. Noi, liderii, trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate energetică. Suntem aici împreună pentru că am fost de acord să identificăm noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Rămâne doar un vis până când vom avea condiții efective pentru a realiza conexiunile. Avem în jurul Europei astfel de surse, regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune cu resurse, de accea, CE a acordat atenție Azerbaidjanului și am dezvoltat colaborarea.

orban-acord-presidency
Istoria economiei europene, când importam energie şi materii prime ieftine din Rusia, s-a terminat, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, premierul Ungariei, Viktor Orban. FOTO: Presidency

Noi, în Ungaria suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiție strategică unică, pentru că este tot mai important să fim inovativi.

Ne pregătim să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aș fi cu 30 de ani mai tânăr aș spune că trebuie să fii rock and roll să construiești un asemenea cablu pe sub mare", a declarat Viktor Orban despre acordul energetic care se semnează sâmbătă la București.

Ursula von der Leyen: Avem posibilități de a sprijini financiar proiecte de interes comun cu țările vecine

ACTUALIZARE 10.25. Ursula von der Leyen a spus că acordul pentru cablul submarin reprezintă un pas pentru "o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată".

 

"Nu numai pentru planeta noastră ci și pentru economiile noastre și pentru independența noastră energetică. De aceea cablul submarin este atât de imortant. Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea și ea beneficii, s-ar putea transforma într-un hub pentru energie.

Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. În privința Ucrainei, va ajuta la reconstruirea sectorului energetic al țării și reconstruirea țării

Aștept rezultatele studiului de fezabilitate care e în curs de elaborare. Avem posibilități de a sprijini financiar proiecte de interes comun cu țările vecine. Există interes comun.

Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape", a declarat președinta CE.

Iohannis: Parteneriatul în domeniul energiei verzi - un acord crucial, ambiţios; va întări securitatea energetică europeană

ACTUALIZARE 10.15. "Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale. Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi producţia, transportul şi comercializarea de energie, apoi dezvoltarea unei noi infrastructuri, inclusiv a unui cablu submarin prin Marea Neagră, apoi proiecte cu privire la hidrogenul verde şi apoi eficienţa. Este vorba despre un acord ambiţios care arată că putem să aducem împreună o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune", a spus Klaus Iohannis.

El a subliniat importanţa energiei verzi. "Situaţia actuală ne afectează pe toţi. Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că este nevoie de mai multe interconexiuni, de mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică (...) va spori adaptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi numărul şi calitatea rutelor de transport. Potenţialul energiei verzi în zona Caspică, mai ales în Azerbaidjan, este mare. Este nevoie de o gândire în viitor şi de preluarea iniţiativei în această materie în regiunea noastră", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a spus că etapa viitoare o reprezintă cablul submarin din Marea Neagră.

"Ne dorim şi sporirea legăturilor de transport maritim de la Constanţa în Georgia Aceste eforturi vor spori conectivitatea şi cu Azerbaidjanul şi mai departe cu Asia Centrală", a adăugat el.

ACTUALIZARE 10.10. Ursula von der Leyen a declarat că Executivul comunitar susţine "complet" aderarea României la Spaţiul Schengen, adăugând că ea va lucra "neobosit" pentru găsirea unei soluţii, în scurt timp.

iohannis-ursula-presidency
Klaus Iohannis i-a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru ajutorul acordat în chestiunea aderării la spaţiul Schengen. FOTO: Presidency

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România contează pe sprijinul Comisiei Europene în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.

"Din nefericire, nu am trecut linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă", a adăugat şeful statului.

Preşedinta Comisiei Europene a reiterat sprijinul acordat ţării noastre. "Aş vrea să profit de ocazie să transmit poporului român că susţinem complet aderarea dumneavoastră la Spaţiul Schengen. Noi, Comisia, ne-am făcut o misiune din a vă evalua eforturile şi trebuie să spun că a fost un rezultat excepţional şi pozitiv. Îndepliniţi toate cerinţele necesare şi astfel eu voi lucra neobosit alături de dumneavoastră, domnule preşedinte, alături de celelalte state membre, astfel încât să găsim o soluţie cât mai rapid posibil", a transmis Ursula von der Leyen.

La Palatul Cotroceni este prezent și premierul Nicolae Ciucă.

Ursula von der Leyen va participa la Palatul Cotroceni la ceremonia de semnare a Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

"Cred că semnarea acestui acord este extrem de importantă şi arată încă o dată că sunteţi un mare susţinător al nostru nu numai când vine vorba de energia verde, ci şi ca parte a Europei. Şi când vorbim de parte a Europei şi de susţinere vreau să vă mulţumesc pentru susţinerea în chestiunea Schengen. Din păcate, nu am ajuns la linia de final încă, dar sunt destul de optimist că această chestiune se va mişca cu o viteză decentă şi contăm pe sprijinul Comisiei Europene", a afirmat Iohannis, în debutul întâlnirii.

Știrea inițială

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ulterior, Ursula von der Leyen urmează să participe la Palatul Cotroceni la ceremonia de semnare a Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul va fi semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

După semnarea acordului, preşedintele Iohannis va avea o întrevedere cu omologul din Azerbaidjan.

Citește și: România devine nod energetic, la semnarea acordului la București e prezent și Viktor Orban. Cioroianu: Nu vine să facă scandal

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri