Președintele consideră că am avea șanse „bune” la Schengen, în martie. Ce soluție propune?

Data publicării:
03022012 20basescu 20schengen-47415

Președintele a argumentat că raportul Comisiei Europene privitor la aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare reflectă un progres în ceea ce privește funcționarea instituțiilor justiției, singurele probleme semnalate ținând de sfera politicului.

„Eu cred că avem temei, tocmai de la abordarea pozitivă pe care raportul o are cu privire la progresul instituțiilor, să spunem domnule, instituțiile justiției funcționează. Dacă am mai reuși între timp să mai rezolvăm și problema blocajelor pe care le introduce politicul – în avizul pentru un ministru sau un parlamentar – cred că am avea șanse bune în martie și vă pot spune că eventualele modificări de abordare nu sunt luate în considerare doar dacă apare raportul din decembrie, ci le putem face cunoscute și înainte: uite, Parlamentul și-a modificat poziția, uite, Guvernul și-a modificat poziția, uite, președintele nu știu cărei instituții nu mai atacă magistrații, nu mai atacă CSM-ul”, a declarat șeful statului, duminică, într-o conferință de presă pe tema raportului pe justiție.

Miercuri, când a dat publicității raportul pe justiție, Comisia Europeană a reiterat că, din punctul său de vedere, România este pregătită să intre în Schengen. Decizia finală este însă una politică, ce se ia la nivelul Consiliului, astfel că CE nu are atribuții în luarea acestei decizii. În ultimii doi ani, unele state membre, în special Olanda, au condiționat încuviințarea intrării României în Schengen de rapoarte pozitive în privința aplicării MCV, motivând că se pune o problemă de încredere, chiar dacă România îndeplinește condițiile tehnice necesării admiterii în spațiul european de liberă circulație.

Președintele sugerează Guvernului să adreseze Bruxelles-ului o scrisoare

Pentru a obține această încredere la nivel politic și pentru că raportul, în opinia președintelui, semnalează probleme ce țin de clasa politică, Traian Băsescu a sugerat Guvernului să adreseze Comisiei Europene și liderilor din statele membre o scrisoare în care să promită rezolvarea problemelor și să indice termene clare pentru aceasta. Scrisoarea, crede președintele, ar trebui trimisă înainte de Consiliul JAI din martie, pentru a fi luată în discuție de acest for european.

În opinia șefului statului, această scrisoare ar reprezenta o garanție destul de solidă în ochii liderilor europeni, pentru că „nimeni n-ar gândi în Uniunea Europeană că poți să scrii ceva, să adresezi tuturor statelor membre și să nu respecți”.

Iată declarația președintelui:

„Eu dacă aș fi în situația de a clarifica niște lucruri, aș face o scrisoare oficială, care ar viza părțile negative semnalate de raport și care provin din clasa politică. Aș face o scrisoare către Bruxelles, către toți șefii de stat și de guvern din Uniune: uite, ne propunem să rezolvăm următoarele lucruri – pentru că ar fi ascultate, nimeni n-ar gândi în Uniunea Europeană că poți să scrii ceva, să adresezi tuturor statelor membre și să nu respecți. Și atunci aș lua punctele sensibile, care vizează activitatea politicului – și aici USL-ul este principalul jucător – aș lua punctele care vizează activitate politicului, fie că e Parlament, fie că e Guvern și aș transmite guvernelor statelor membre o scrisoare în care aș spune: așa a fost, dar vom rezolva problema aici, așa a fost, dar până la data nu știu care vom face următorul lucru – în așa fel, încât dezbaterea din Consiliul de Justiție și Afaceri Interne din martie, care va lua în analiză JAI-ul, să nu se facă fără să existe această scrisoare”, a spus președintele subliniind că este vorba doar de o opinie personală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri