Klaus Iohannis: Nu accept această remaniere. E un fel de farsă

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis cotroceni 4 ianuarie inquam octav ganea 20190104130433_OGN_9966-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile din partea PSD pentru ministerele Justiției, Fondurilor europene și pentru Românii de pretutindeni. Persoanele propuse nu sunt pregătite și nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste posturi, a spus șeful statului. Este vorba despre Eugen Nicolicea, Oana Florea şi Tit Liviu Brăiloiu. 

klaus-iohannis-presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro

Principalele declarații ale președintelui:

Klaus Iohannis: În legătură cu presupusa remaniere guvernamentală, am analizat întreaga situație și, după părerea mea, această remaniere este un fel de farsă, nu are absolut nimic de-a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, chit că de așa ceva am avea mare nevoie, nu are nimic de-a face cu agenda românilor sau cu agenda României. Este cauzată de o răfuială mai degrabă din interiorul PSD.

Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită.

Pe de altă parte, avem cele 3 demisii și la un moment dat, evident că aceste 3 persoane vor pleca. Însă cu cele 3 propuneri care au fost făcute pentru a înlocui miniștrii care pleacă nu sunt de acord. Sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și în consecință nu accept această remaniere așa cum mi-a fost propusă. 

Pentru a merge totuși mai departe, am avut o discuție telefonică cu doamna prim-ministru și am rugat-o fie să vină cu alte propuneri pentru persoanele care vor prelua cele 3 portofolii care într-un final se vor vacanta, fie să vină cu propuneri pentru miniștri interimari până când PSD vine cu niște propuneri pe care le pot accepta.

Reporter: Ce a răspuns premierul?

Klaus Iohannis: Că se va gândi și va veni cu o soluție. Nu am discutat despre niciun termen. 

Reporter: Dacă se ajunge la varianta restructurării și PSD va veni cu aceleași propuneri, aveți de gând să împiedicați în vreun fel semnarea decretului?

Klaus Iohannis: Deocamdată suntem în situația unei remanieri solicitate, pe care tocmai am refuzat-o ca principiu. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuși în Parlament, dar o astfel de încercare aș trata-o ca pe o încercare de a ocoli pe președinte și vom vedea, împreună cu departamentul de specialitate, ce acțiuni juridice s-ar impune atunci.

Reporter: Ați luat act de cele 3 demisii? 

Klaus Iohannis: Nu iau act de aceste demisii până când nu știu ce persoane vor prelua portofoliile.

Reporter: Care sunt motivele pentru care ați respins cele 3 propuneri? 

Klaus Iohannis: Persoanele propuse pur și simplu nu sunt pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste posturi. 

Reporter: Veți avea o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. Veți discuta și teme care țin de Codul penal, care este modificat în aceste zile în Parlament?

Klaus Iohannis: Da, voi avea mâine o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, solicitată de cei din Comisie, și cu siguranță vom discuta și situația codurilor.


Anunțul vine după ce premierul Viorica Dăncilă a încercat să-l sune pe președinte pentru a discuta despre remanierea guvernamentală.

Klaus Iohannis nu i-a răspuns la telefon, pentru că era într-o întâlnire.

Săptămâna trecută, PSD a decis să schimbe trei miniștri, inclusiv pe cel al Justiției. Miercuri, Dăncilă a trimis la Cotroceni propunerile de numire a noilor miniştri ai Justiţiei (Eugen Nicolicea) , Fondurilor Europene (Oana Florea) şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (Tit Liviu Brăiloiu).

La Cotroceni au ajuns și demisiile miniştrilor Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri