Sari la conținut

Președintele Klaus Iohannis pleacă în vizită în Italia: „Doresc ca drepturile românilor să fie respectate”

FOTO: presidency.ro

Actualizare 9:15. Şeful statului a susţinut, la 9.15, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Otopeni, o declaraţie de presă, înainte de plecarea în vizita oficială în Republica Italiană.

Klaus Iohannis a spus că deplasarea din Italia se înscrie în seria vizitelor externe pe care, la început de mandat, și-a propus să le efectueze în state cu care România are parteneriate strategice sau relații speciale. Importanța acestei vizite este dată de parteneriatul strategic, de colaborarea bilaterală, de faptul că Italia se numără printre principalii parteneri economici ai României și nu în ultimul rând de existența unei comunități foarte mari de români. „Vreau ca drepturile cetățenilor români să fie respectate. Ei au o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică a Italiei și sunt o punte de legătură între țările noastre”, a declarat președintele.

El a mai spus că în discuțiile pe care le va avea cu oficialii italieni va aborda subiectul întăririi colaborării în cadrul UE și NATO, iar în acest context va menționa și aderarea la Schengen. O altă temă de discuție va fi sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și situația din Ucraina.


La ora 13.30 (ora României), la Roma, va avea loc, la Palatul Quirinale, întâmpinarea preşedintelui României de către Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Klaus Iohannis va avea convorbiri cu omologul său italian, urmate de un dejun oferit de Președintele Republicii Italiene în onoarea preşedintelui României.

După convorbirile cu preşedintele Italiei, la ora 16.30 (ora României), la Palatul Giustiniani, şeful statului va avea convorbiri cu Președintele Senatului, Pietro Grasso.

Întâlnirea cu reprezentanţii diasporei va avea loc luni seara. Astfel, preşedintele României se va întâlni, la ora 19.10 (ora României), la Palazzo della Cancelleria, cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Republica Italiană.

Marţi, președintele României se va întâlni, la ora 11.00 (ora României), la Palatul Chigi, cu președintele Consiliului de Miniștri, Matteo Renzi.

La ora 16.00 (ora României), la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va întâlni cu studenţi români din Republica Italiană.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Roma este cu atât mai importantă cu cât, la scrutinul din noiembrie 2014, cei mai mulţi români din diaspora care s-au prezentat la vot au fost în Italia. La cel de-al doilea tur de scrutin ale prezidenţialelor, în Italia s-au prezentat la urne 96.600 de români. Dintre aceştia, 85.579 (88,59%) au votat cu Klaus Iohannis. În plus, în importante oraşe italiene, Torino, Roma, Milano, au fost cozi uriaşe la secţiile de votare, la ambele tururi de scrutin, existând şi incidente din cauza imposibilităţii românilor de a-şi exercita dreptul de vot, reaminteşte Mediafax.

Datele ultimului recensământ arată că în Italia trăiesc peste 341.200 de români.

De la preluarea mandatului, în luna decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a mai avut vizite oficiale în Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova şi Ucraina.

O următoare vizită externă a preşedintelui României va fi, cel mai probabil, în luna mai, în Spania, o altă ţară cu o comunitate importantă de români.