Președintele și premierul, în dezacord cu PNL

Data actualizării: Data publicării:
parlamentari vot

Susţinuţi de PNL, președintele și premierul au fost mai degrabă în dezacord cu liberalii asupra unor legi adoptate în Parlament. Legea conversiei, a insolvenţei persoanelor fizice sau pensiile speciale sunt doar câteva exemple. Sunt legi votate de PNL alături de PSD, dar întoarse la reexaminare de Klaus Iohannis sau atacate de Guvern la CCR.

Conversia creditelor a fost un proiect iniţiat de social-democraţi şi modificat în urma mai multor propuneri ale liberalilor. Consensul din Parlament între PSD şi PNL, e blocat deocamdată de Guvern, care a atacat la CCR proiectul. La fel s-a întâmplat şi cu darea în plată.

„Asta e felul lor de a face politică. Zeci de mii de familii aşteptau să votăm conversia creditelor”, afirmă Liviu Dragnea, președintele PSD.

Liviu Dragnea a iniţiat şi o lege care elimină 102 taxe. Proiectul a trecut în 13 zile de Parlament. Deputaţii au votat propunerea în unanimitate. Preşedintele nu e de acord însă cu eliminarea taxei radio-tv.

„Vreau să organizăm cel puțin o dezbatere publică cu oameni din domeniu, jurnaliști, să vedem. E mai bine să păstrăm taxa, mă refer la taxa radio-tv sau e mai bine să renunțăm la ea”, declară Klaus Iohannis , președintele României.

Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost iniţiată de PSD şi votată cot la cot cu liberalii în iunie, la Senat. Fusese declarată neconstituţională de CCR.

„Din momentul în care Guvernul spune că nu are o problemă și comisia juridică spune am pus în acord legea cu decizia CCR, nu văd care ar mai fi rezerva”, spune Alina Gorghiu, președintele PNL.

Ulterior, Guvernul şi-a trimis şi al doilea rând de obiecţii la Curte. Verdictul judecătorilor a fost acelaşi: lege neconstituţională.

„Pensiile speciale nu sunt o modalitate de a rezolva problema veniturilor pensionarilor”, spune Dacian Cioloş, premierul României.

PNL şi PSD au votat ca legea insovenţei persoanelor fizice să intre în vigoare mai devreme decât a stabilit Guvernul, dar nu se va întâmpla aşa doarece actul normativ a fost întors în Parlament de către preşedinte. Situația e similară şi în cazul legii incompatibilităţii aleşilor locali, propuse de liberali. Joi, preşedintele a cerut reexaminarea legii pe care o consideră neclară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri