Președintele slovac: Tinerii pleacă din România și Slovacia, iar educația și inovarea sunt soluțiile

Data publicării:
161010_andrej_kiska_08_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Tinerii pleacă din România și Slovacia, iar pentru a-i face să revină este nevoie ca țările să investească în educație, cercetare, inovare și start-up-uri, a declarat, marți, președintele Slovaciei, Andrej Kiska, la Forumul de Afaceri Bilateral România - Slovacia.

161010_andrej_kiska_08_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Oamenii pleacă din țările noastre. Știu că au plecat câteva milioane de români din țară, din Slovacia au plecat câteva sute de mii. Avem uneori senzația că cei mai buni tineri părăsesc țara. Trebuie să ne gândim ce să facem ca să îi păstrăm acasă”, a declarat Andrej Kiska, potrivit Agerpres.

Șeful statului slovac a declarat chiar că propriii copii au emigrat.

„Am o fiică de 26 de ani, ea a plecat în Londra, apoi s-a mutat la Praga și am rugat-o să se întoarcă. Fiul meu de 30 de ani a plecat afară. Toți părinții vrem să ne vedem copiii aproape de noi. Ei mi-au spus: "Tată, noi avem nevoie de acele companii în Slovacia. Când vor veni, vom veni și noi". Cum să facem marile companii să îi aibă în România și Slovacia? Să investim în cercetare, inovare, să facem societatea noastră pregătită pentru ei să le ofere oportunități să fie aici. Sunt 2 priorități să ne concentrăm în viitor respectiv educația și cercetarea, dezvoltarea inovarea și start-up-uri”, a spus președintele Slovaciei.

El a precizat că Slovacia se așteaptă, în acest an, la o creștere economică de 4% în condițiile în care bugetul țării este sub control iar șomajul este în scădere.

„Printre lucrurile pe care le avem în comun (România și Slovacia — n.r.), voi îl aveți pe Dracula și noi o avem pe doamna lui Dracula, Elizabeth Bathory. Ambele noastre țări au o creștere economică bună. Și noi așteptăm o creștere economică de 4%, avem bugetul sub control, șomajul este din ce în ce mai scăzut. Ambele noastre țări o duc bine dar avem și probleme în comun. Putem vedea mari diferențe între regiuni. Este o diferență între țările noastre, foarte mare, și trebuie să spun că îmi pare rău că nu împărtășim aceleași similarități, anume că voi ați început să luptați foarte puternic împotriva corupției. În Slovacia, din păcate, nu s-a întâmplat încă”, a mai spus Andrej Kiska.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri