Președinția: Sub nicio formă nu acceptăm o Uniune Europeană cu două viteze

Data publicării:
original_bilant_mapn_-_28_feb_2017_7

România respinge categoric scenariul unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, a declarat Leonard Orban, consilier prezidențial pentru afaceri europene, pentru HotNews.ro

original_bilant_mapn_-_28_feb_2017_7

„Ne aflăm la începutul procesului de dezbatere privind viitorul Uniunii Europene, proces care va dura probabil şi anul viitor şi probabil până la alegerile pentru Parlamentul European. Iar punctul de început al acestui proces va fi marcat de Summit-ul de la Roma de la sfârşitul acestei luni. Pe de altă parte, subiectul a fost dezbătut de nenumărate ori, poziţia preşedintelui României este fermă, absolut clară: România sprijină consolidarea UE, iar această consolidare să fie făcută împreună cu statele care vor rămâne. În opinia preşedintelui României, o configurare a UE sub forma cu mai multe viteze, sau a cercurilor concentrice, nu este benefică pentru Uniune, nu este benefică pentru România şi, mai degrabă, subminează unitatea UE decât să conducă la acest fapt”, a spus Leonard Orban.

Precizările vin față de scenariul unei Europe cu mai multe viteze, unul din cele cinci scenarii prezentate de preşedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker, scenariu sprijinit în mod public de către şefii diplomaţiei din Franţa şi din Germania. 

„Noi ne dorim să fim cât mai apropiaţi de zona în care se iau decizii, de nucleul dur”, a mai spus Leonard Orban.

Consilierul prezidențial a exemplificat cu două proiecte majore care ar putea fi afectate.

„Un subiect care e din ce în ce mai mult discutat şi este de aşteptat că se va ajunge la decizii importante la Consiliul European din iunie, este cel privind politica de apărare comună, politica de apărare şi securitate comună, unde nu e exclus ca nu toate statele membre să se ralieze unor măsuri mai ambiţioase, menite să consolideze cooperarea în domeniu şi să să formeze un concept care va permite avansarea puternică a statelor membre care doresc acest lucru. Un alt exemplu, care e şi mai prezent, că deocamdată, în zona de apărare, aşteptăm decizii în iunie, vor fi luate decizii în iunie – e cel privind Parchetul European: unele state membre nu sunt, la momentul de faţă, dornice să facă parte din această iniţiativă. Şi-atunci e foarte posibil că se va putea merge clar pe un număr mai limitat de state membre care să participe la activităţile legate de Parchetul European”, a precizat Leonard Orban.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri