Președinții de Consilii Județene, război cu propriile conduceri de partid pe tema noului cod electoral

Data publicării:
marian oprisan mediafax 1

În teritoriu, funcția de preşedinte de Consiliu Judeţean este considerată apogeul carierei politice la nivel local. În ultimii ani, şefii de judeţ au profitat de legitimitatea dată de votul electoratului pentru a deveni cât mai independenţi faţă de liderii de la centru. Partidele au impus, în comisia de cod electoral, alegerea şefului de CJ prin votul indirect al consilierilor judeţeni. Deţinătorii acestor funcţii, indiferent de culoarea lor politică, au făcut front comun.

Marian Oprișan, preşedintele UNCJR: Vreau să îl rog pe Klaus Iohannis, pe liderii PNL, doamna Gorghiu și domnul Blaga, pentru că pe președintele PSD l-am rugat, să analizeze foarte bine această propunere și să revină asupra ei.

Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș: PNL va susține la următoarea discuție alegerea președintelui de Consiliu Județean din două tururi de scrutin. Dacă pentru președintele României este bine să avem două tururi, același lucru trebuie în oglindă așezat și pentru primari și pentru președinții de Consilii Județene.

Alegerea indirectă a preşedinţilor de Consiliu Judeţean ar putea pune controlul acestora în mâna liderilor de partide. Prin intermediul propriilor consilieri judeţeni şi al alianţelor politice la nivel local, partidele s-ar putea dispensa mai uşor de şefii de CJ prea vocali.

Marian Oprișan, președintele UNCJR: În loc de un baron local va avea în spatele lui încă 21 sau 22 de baronași mai mici.

Preşedinţii de CJ-uri nu stau oricum cu mâinile în sân. Ei fac lobby printre deputaţii şi senatorii ce le reprezintă judeţele să se opună la votul în plen dacă noua formulă de alegere nu va fi abandonată în comisie, susţin surse parlamentare.

Confruntat cu opoziția propriilor colegi de partid, liderul PSD Victor Ponta mută presiunea în altă direcţie.

Victor Ponta, preşedinte PSD: PSD a propus o formulă, PNL altă formulă, s-a ajuns la o soluție de compromis. Dacă există un acord între partidele politice, putem schimba această decizie politică.

Problema va fi redeschisă în comisie, susţin surse politice. Liberalii se opun însă în continuare alegerii şefilor de CJ într-un singur tur pentru că măsura ar favoriza candidaţii PSD la viitoarele alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri