PressOne: Guvernul vrea să modifice legea accesului la informațiile publice

Data actualizării: Data publicării:
gov

Guvernul ar pregăti modificări la Legea 544/2001, cea care le permite cetăţenilor să afle orice informație publică, informează site-ul PressOne.

Actualizare: Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, anunță că „nu există și nu a existat niciodată intenția de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informații de interes public în sensul îngrădirii accesului”.

Intenția MCPDS nu este de a restrânge drepturi ci pur și simplu de a simplifica atât munca cetățenilor care solicită informații cu privire la activitatea și modul de cheltuire a banului public, cât și a funcționarilor publici care sunt puși să răspundă pe același subiect de mai multe ori”, a precizat el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


PressOne a intrat în posesia unui document care arată că în interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea faimoasei Legi 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice. Din document reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.

Legea 544/2001 permite oricărui petent să solicite instituțiilor statului date și informații despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitații, rapoarte și altele asemenea.

Documentul obținut de PressOne este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii.

Doi oficiali din MS propun nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe site.

Citiți mai multe pe PressOne.

Ghinea: E semn de degenerare intelectuală în PSD

O reacție rapidă a venit de la deputat USR Cristian Ghinea.

În 2001 am negociat ca ONG-ist legea accesului la informații si normele ei de aplicare. O lege modernă, mai modernă decât era chiar norma europeană atunci. Informațiile deținute de stat sunt implicit publice, cetățeanul nu trebuie să justifice motivul cererii etc. Era vremea în care Adrian Năstase începuse procesul de aderare la UE. Şi trebuia sa părem democrați si europeni”, afirmă deputatul.

„După 16 ani, o nouă generație de pesedişti nu mai resimte nevoia asta. Firea crede că participarea cetățenilor la şedinţe e un drept acordat de ea şi că insistenţa este un atentat fascist. Ăla mic de la Dialog Public nici nu ştie ce e cu legea asta si culege de la alți pesedişti mici sugestii că mai bine scapă de ea. E şi semn de degenerare intelectuală în PSD. Ăia vechi erau ticăloşi, dar inteligenți. Cei de acum nu mai sunt. Vin vremuri...”, a adăugat Cristian Ghinea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri