Prima reacție a Guvernului în scandalul Darius Vâlcov

Data actualizării: Data publicării:
olguta vasilescu proiect pensii inquam octav ganea 20180810121859_IMG_7103-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Muncii are o primă reacţie în scandalul provocat de Darius Vâlcov, după ce acesta a publicat, într-o postare pe Facebook, fişa medicală a unui protestatar. Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, aceasta reprezenta documentul de încadrare în gradul de handicap şi făcea parte din dosarul de pensionare pe motiv de invaliditate. Concluzia ar fi că nu este vorba despre un document medical, ale cărui informaţii nu trebuie divulgate, ci despre unul administrativ.

olguta vasilescu proiect pensii inquam octav ganea 20180810121859_IMG_7103-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiţi şi: Dăncilă şi Regele. Muşamalizarea afacerii Vâlcov

Documentul are valabilitate de un an şi a fost întocmit în patru exemplare, dintre care unul a ajuns la angajatorul bărbatului.

Argumentele par să sugereze că, în aceste condiţii, actul în care apar informaţii medicale poate fi făcut public fără niciun fel de probleme.

Cu totul altceva scrie în Codul Penal, unde sunt prevăzute sancţiuni cu închisoarea până la 2 ani pentru divulgarea fără consimţământul pacientului a unei boli de care acesta suferă sau a stării de sănătate. Cu până la șase ani se pedepseşte instigarea la ură pe temei de boală cronică necontagioasă, precizează aceeaşi lege.
Comunicatul Ministerului Muncii precizează că va fi verificată situaţia bărbatului ale cărui date sunt acum publice.
Mai exact, Corpul de Control urmează să vadă dacă acesta era capabil să aibă grijă de cei doi copii ai săi, din cauza diagnosticului său şi dacă la momentul respectiv a fost sesizată Protecţia Copilului.

Reacţia Ministerului Muncii vine la mai mult de 24 de ore după postările lui Darius Vâlcov şi după ce Liviu Dragnea i-a luat apărarea acestuia. „A fost o postare privată”, spune liderul PSD despre gestul consilierului pe probleme economice al premierului. Liviu Dragnea susţine că nu înţelege de ce nu au fost atâtea critici şi atunci când au fost făcute publice informaţii din anchete ale DNA. În schimb, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, admite că Darius Vâlcov a depăşit limita. Iar Grupul Minorităţilor Naţionale din Parlament cere demiterea acestuia, după o a doua postare pe Facebook, în care susţine că Forumul Democrat al Germanilor din România ar fi continuatorul unei organizaţii naziste.

Citiți și: 

Darius Vâlcov a publicat pe Facebook fișa medicală confidențială a unui protestatar #rezist: „Este sandilău cu acte”

Avocatul protestatarului cu date personale dezvăluite de Vâlcov: E al doilea caz de poliție politică la care este supus

Val de critici, inclusiv din PSD şi ALDE, la adresa lui Darius Vâlcov. I se cere demisia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri