Prima reacție a lui Tăriceanu după achitarea decisă de instanța supremă

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu digi

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi seară, la Antena 3, comentând decizia instanţei supreme de achitare în dosarul în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă, că demersurile sale publice din ultimii patru ani de a demasca „gravele abuzuri şi excese făcute de statul paralel” l-au costat „enorm” în plan politic şi personal, însă acest lucru nu l-a „clintit” în convingerile sale profunde. El a mărturisit însă că pentru el este o zi aparte, pe care nu şi-ar fi imaginat că o va trăi vreodată.

Tăriceanu a denunţat din nou statul paralel, care „a funcţionat nestingherit” timp de peste zece ani, şi a susţinut că lupta anticorupție nu poate fi un paravan pentru răfuieli politice.

„Este o zi aparte pe care nu mi-aş fi imaginat că o să o trăiesc vreodată, pentru mine şi pentru familia mea, dar demersurile mele publice din ultimii patru ani, de a demasca gravele abuzuri ale statului paralel, nu au izvorât din problemele mele personale. Mă gândesc la soarta multor români care au devenit ţinte şi victime ale sistemului paralel care a funcţionat nestingherit în România vreme de peste 10 ani, fără să ne putem apăra”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai susţinut că „lupta” pe care a dus-o este „lupta unei naţiuni întregi de a se elibera de cătuşele unui stat paralel” şi că demersul de modificare a legilor justiţiei va avea ca efect un element esenţial pentru funcţionarea statului de drept - independenţa totală a magistraţilor.

„Demersul trebuie să continue pentru a scoate la lumină această cangrenă a sistemului judiciar care i-a afectat pe foarte mulţi cetăţeni care au fost târâţi în procese, unii arestaţi, ca apoi să fie achitaţi. Sunt oameni care şi-au văzut distruse carierele, reputaţia, familia (...) Combaterea corupţiei nu poate fi un paravan pentru răfuieli politice, nu putem accepta să fim victime colaterale”, a declarat Tăriceanu, care a mai spus că „MCV a funcţionat în România ignorând toate aceste abuzuri şi excese”.

„România este de peste zece ani împinsă într-un mecanism cunoscut ca MCV - Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu Comisia Europeană. Vreau să trag o singură concluzie: că acest mecanism a funcţionat vreme de peste zece ani, practic, ignorând toate aceste lucruri care s-au petrecut în România, ignorând semnalele cu privire la gravele abuzuri şi excese şi, până la urmă, corectarea situaţiei vine tot ca o reacţie a organismului numit societatea românească, aşa cum este ea denigrată de foarte mulţi, criticată enorm. Până la urmă, lucrurile astea nu au venit de la Comisia Europeană, au venit din interior, oameni care au avut curaj să spună lucrurilor pe nume, presa, care a fost extrem de curajoasă, deciziile unora care au contribuit decisiv la scoaterea la lumină a adevărului, cum a fost decizia de desecretizare a protocolului dintre SRI şi DNA. Ceea ce mă face să fiu încrezător pentru viitor, pentru că societatea îşi gândeşte singură antidotul pentru asemenea situaţii”. a declarat președintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat marți de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, în dosarul în care fostul premier este acuzat de mărturie mincinoasă. La ultimul termen al dosarului, procurorul DNA a cerut trei ani de închisoare cu executare pentru preşedintele Senatului. DNA Braşov l-a trimis pe Călin Popescu Tăriceanu în judecată în anul 2016. El este acuzat că a ascuns adevărul în legătură cu implicarea lui Remus Truică și a foștilor săi consultanți israelieni în retrocedarea Fermei Regale Băneasa şi a unei părţi din Pădurea Snagov către Paul Al României. Decizia instanţei nu este însă una definitivă.

(surse: News.ro, Agerpres)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri