Primarii și consilierii locali își pot vedea de afaceri. Legea votată în Parlament

Data publicării:
180129_PARLAMENT_VOT_GUVERN_DANCILA_016_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Aleșii locali vor putea avea functii şi în sectorul privat. Cu o condiţie, însă: activitatea desfăşurată nu trebuie să aibă legătură directă cu atribuţiile funcţiei pe care o deţin. Parlamentarii PSD şi ALDE spun că regimul incompatibilităţilor este mai drastic în România decât în alte ţări. Legea a trecut cu 196 de voturi pentru şi 59 împotrivă şi acum va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Legea adoptată de parlamentari le dă mână liberă aleşilor locali să-şi vadă nestingheriţi de activităţile private, în paralel cu exercitarea demnităţii publice. Astfel, primarii, viceprimarii şi consilierii locali îşi pot rotunji veniturile fără teamă că ANI i-ar putea acuza de incompatibilitate sau conflict de interese.

„Pentru a aduce oameni profesioniști în administrația locală trebuie să le dăm voie să-și desfășoare activitățile pe care le desfășurau și înainte”, spune Radu Nicolae, deputat PSD.

Credeți că un primar care crește oi sau face miere are vreo problemă cu activitatea primăriei sau că în timpul său liber nu poate să facă aceste activități, că trebuie să intre în conflict de interese”, spune Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Proiectul a trecut și cu ajutorul câtorva deputați liberali, deși liderul de grup a anunțat că partidul nu susține o astfel de lege.

„Vremea clișeelor în administrație trebuie să treacă și trebuie să înțelegem cu toții că dacă vrem oameni pregătiți, incoruptibili, care să aducă bani europeni pe proiecte, trebuie să-i plătim. Nu vă mai uitați la aleșii locali ca și la infractori, sunt oameni aleși, legitimați prin votul cetățenilor”, spune Florin Roman, deputat PNL.

„Prin această lege se creează un cadru normativ impredictibil, care îi pune în pericol pe primari”, spune Raluca Turcan, liderul deputaților PNL.

USR și PMP au votat împotrivă.

„E o lungă listă de jelanii despre cum în România regimul legal al incompatibilităților e mai aspru decat în toată Europa. În acele țări nu s-a furat ca în codru, cum s-a furat în România”, spune Tudor Benga, deputat USR.

„Un bun primar nu va avea timp să se ocupe de afaceri personale”, spune Marius Pașcan, deputat PMP.

Legea mai prevede și că incompatibilitățile și conflictul de interese se prescriu după trei ani pentru cei cu funcții sau demnități publice. Actul normativ merge acum la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri