Primarul acuzat că „îi umilește pe români” este somat să arboreze drapelul României

Data publicării:
antal-arpad

Preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), Dan Tănasă, îi solicită primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, să "acorde respectul cuvenit" Zilei Naţionale a României şi, pe 1 Decembrie, să arboreze drapelul României pe străzile oraşului, în acelaşi mod în care a arborat drapelul Ungariei pe data de 15 martie, cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni. Primarul din Sfântu Gheorghe a fost acuzat, anul trecut, că îi umilește pe români, prin refuzul de a arbora steagul României pe turla Primăriei. 

"Ne apropiem cu paşi repezi de momentul sărbătoririi Zilei Naţionale a României (...) În aceste zile de intense pregătiri pentru a marca acest moment istoric ne amintim de gestul primarului UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a dovedit ca a avut un spirit organizatoric extraordinar în derularea manifestărilor dedicate zilei de 15 martie de anul acesta, atunci când a arborat zeci de drapele ale Ungariei de mari dimensiuni în tot municipiul Sfântu Gheorghe. Având în vedere capacitatea organizatorică a primarului UDMR dovedită cu ocazia arborării drapelului Ungariei în data de 15 martie a.c., ADEC îi solicită public acestuia în anul Centenarului Marii Uniri să manifeste acelaşi spirit organizatoric şi cu ocazia Zilei Naţionale a României (...) şi să arboreze drapele ale României identice ca dimensiuni şi în aceleaşi locuri cu cele ale Ungariei arborate pe 15 martie anul acesta", se arată într-un comunicat de presă al ADEC, remis luni Agerpres.

În luna martie a.c, Primăria Sfântu Gheorghe a decorat centrul oraşului şi principalele artere de circulaţie cu însemne în culorile roşu-alb şi verde, iar, la acea vreme, Prefectura Covasna a amendat municipalitatea cu suma de 5.000 de lei pentru că nu a dat curs somaţiei de a arbora alături şi drapelul României, conform legislaţiei în vigoare.

În replică, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a precizat că, în contextul pregătirilor pentru comemorarea a 170 de ani de la Revoluţia din 1848-1849, a decorat centrul oraşului cu panglici de culori naţionale ungureşti, piaţa Libertăţii cu drapel naţional unguresc, iar câteva străzi cu cocarde roşu-alb-verde, subliniind că "niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul naţional unguresc nefiind acelaşi lucru cu drapelul Ungariei".

De asemenea, reprezentanţii municipalităţii au menţionat şi că, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.157/21.11.2001, minorităţile etnice - constituite în organizaţii, uniuni sau asociaţii la nivel naţional - pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii, iar Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a "amplasat panglicile, drapelul şi cocarde de culori naţionale ungureşti în spiritul acestei hotărâri".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri