Video Cum a provocat președinta Ungariei protestatarii de la Carei. SPP-iștii care îi asigurau protecția au fost puși în dificultate

Data actualizării: Data publicării:
katalin novak baie de multime la carei
Președinta Ungariei, într-o vizită privită la Carei. Foto: Facebook/Katalin Novak

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a fost prezentă, miercuri, la Carei, la dezvelirea bustului poetului maghiar Kolcsey Ferenc. Aceasta a venit în România într-o vizită privată, la invitația primarului Eugen Kovacs. Novak a fost întâmpinată de protestatari, iar potrivit imaginilor filmate de presa locală aceasta s-a dus către gardul de protecție montat de jandarmi, în spatele cărora se aflau cei care o huiduiau, gestul putând fi considerat unul provocator.

În imagini se poate observa cum președinta Ungariei, după ce face o baie de mulțime printre cei care o aclamau, s-a îndreptat în zona în care se aflau protestatarii care scandau „Aici e România” sau „Pleacă”. Este vorba de zeci de localnici, dar și de două asociații naționaliste și membri ai partidului AUR care au spus că prezența lui Novak este o sfidare la adresa statului român.

Agenții SPP, care potrivit protocolului trebuie să îi asigure protecția unui demnitar străin aflat pe teritoriului țării noastre, au fost nevoiți să deschidă umbrelele pentru protecția președintelui Ungariei și să încerce să o îndepărteze din zona în care erau protestatarii și spre care s-a îndreptat Katalin Novak.

Ca să evite orice posibilă confruntare directă, forțele Inspectoratului Județean de Jandarmi și cele al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare au montat garduri de protecție. În tot acest timp, oficialii prezenți la ceremonie au aplaudat, iar un cor a început să cânte pentru a acoperi huiduielile. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Amplasarea bustului, la a cărei dezvelire a participat președinta Ungariei, a fost votată în urmă cu circa un an de către consilierii locali din Carei. Kolcsey Ferenc a fost un poet, om politic din secolul XIX, autorul imnului Ungariei. Acesta s-a născut pe 8 august 1790, în localitatea Săuca, Comitatul Sătmar şi a murit pe 24 august 1838, în localitatea Szatmarcseke (Ungaria).

Primarul Careiului, după ce preşedinta Ungariei a fost huiduită: Acel grup „de scandalagii” nu poate fi identificat cu poporul român

Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, consideră că grupul de 30-40 de persoane care a huiduit-o , pe Katalin Novak, „nu poate fi identificat cu poporul român” fiind doar „o mână de scandalagii”.

„Le mulţumesc careienilor care nu au răspuns provocărilor naţionaliste, dând dovadă de bunul simţ şi respectul reciproc ce caracterizează oraşul nostru multietnic şi multicultural. Le mulţumesc şi careienilor de etnie română care nu s-au lăsat antrenaţi în acţiunile huliganice organizate de o familie care nu îşi găseşte locul în oraşul nostru. Mă simt obligat sa fac precizarea că acel grup de 30-40 de scandalagii nu poate fi identificat cu poporul român. Este vorba doar de o mână de scandalagii, cu mentalitate şi comportament de Evul Mediu. Un asemenea comportament nu caracterizează românii adevăraţi”, a scris primarul, joi, pe Facebook.

El a ţinut să mulţumească şi forţelor de ordine pentru modul în care au acţionat.

„Trecând peste toate acestea, oraşul Carei se poate mândri cu o nouă statuie, cea a poetului şi omului politic Kölcsey Ferenc, autorul Imnului Ungariei, care s-a născut la Săuca şi a fost notar şef al comitatului Satu Mare, ce îşi avea atunci reşedinţa în Carei. Urmează să dezvelim în centrul Careiului, în cursul verii, şi o statuie a pictorului, sculptorului şi graficianului Aurel Popp”, precizează edilul.

Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că vizita preşedintelui Ungariei în România nu a avut un caracter oficial, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri