Primele explicații din partea CNCD la discriminarea „penalilor” de către Klaus Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
csaba asztalos cncd - agerpres_10762860
Foto: Agerpres

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, este în dezacord cu instituția pe care o conduce în cazul amendării președintelui Klaus Iohannis cu 2000 de lei pentru că i-a discriminat pe „penali”. „În acest caz nu avem de-a face cu un grup vulnerabil”, spune el. Într-o primă reacție, șeful statului a anunțat că va contesta amenda.

Citește și ”Planul secret al lui Dragnea. De ce este convins că va fi susținut de Statele Unite”

Csaba Asztalos a catalogat decizia cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă” de a-l amenda pe Klaus Iohannis ca fiind „un scor strâns”.

Președintele CNCD a adăugat că cei patru membri care s-au opus amendării șefului statului, prinre care se numără și el, vor face o opinie separată.
„Am fost între cei patru care au votat împotrivă”, a precizat el.

Csaba Asztalos a spus că, în opinia colegilor care au considerat că sintagma „niște penali” este discriminatorie, această adresare a fost făcută la adresa unor „persoane față de care nu există o decizie irevocabilă în instanță” și că termenul „penal” are un sens peiorativ. În plus, „nu există în procedura penală ca a desemna o persoană sau o parte dintr-un proces”.

Citiți și Stelian Ion (USR), despre discriminarea „penalilor”: Un început de cenzură și dictatură fără precedent

În schimb, în opinia sa, „luând în vedere jurisprudența CEDO, contextul, persoana, conținutul, această exprimare se încadrează larg în limitele libertății de exprimare”.

„În primul rând, persoanele respective nu fac parte dintr-un grup vulnerabil. Sunt politicieni, iar CEDO spune că politicienii trebuie să aibă o toleranță mai mare la critică, trebuie să fie făcute cu bună credință, excepție făcând viața privată. În cazul Times New Roman acolo a fost vorba de viața privată a acelor persoane, acolo am fost pentru constatare și sancționare. În acest caz nu avem de a face cu un grup vulnerabil”, a argumentat el.

„Domnul președinte este în sens larg om politic, care a făcut o declarație politică la un subiect de interes public, critici și atacuri cu privire funcționarea sistemului de justiție. În aceste situații libertatea de exprimare este mult mai largă, se pot folosi chiar și exprimări care șochează, care duc la indignare”, a mai spus Csaba Asztalos.

În ceea ce o privește pe șefa DNA, care a pronunțat „festivalul inculpaților”, el a spus că decizia a fost unanimă de a nu o sancționat pe Laura Codruța Kovesi.

Totodată, Administrația Prezidențială a afirmat că decizia CNCD este una politică, iar Csaba Asztalos s-a abținut să o comenteze.

Citiți și Preşedintele CNCD, despre cazul Dăncilă: Decizia e un eşec. Sunt convins că ne-a fost afectată credibilitatea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri