PROFIL DE POLITICIAN. Cine este Klaus Iohannis?

Data publicării:
Klaus Iohannis-Mfax-2

Aflat la al patrulea mandat la primăria Sibiului din 2000, Klaus Iohannis este membru membru PNL din 2013. Ascensiunea sa în partid a fost una rapidă, iar la înscrierea în PNL, a primit o funcţie special creată pentru el, cea de prim-vicepreşedinte.

„Apropierea mea față de PNL a fost în general cunoscută, nu cred că a reprezentat o surpriză pentru cineva. Am considerat că e, poate, o ocazie bună pentru mine și pentru Sibiu să fac următorul pas, care duce la politica națională”, explica Iohannis la Digi24.

Întrebat dacă se vede membru sau șef al unui viitor guvern, Klaus Iohannis a răspuns: „Nu aș exclude din capul locului o astfel de posibilitate”.

Imediat după intrarea lui Klaus Iohannis în PNL, au apărut speculaţii potrivit cărora ar putea fi „premierul din mâneca" lui Crin Antonescu. Dar Crin Antonescu și Klaus Iohannis au negat că acestea ar fi planurile lor politice.

Nu are nicio legătură și nu afectează intrarea lui Iohannis în rândurile noastre susținerea PNL pentru Ponta ca premier până la capătul acestui ciclu electoral în fruntea unui guvern la care participăm la acțiuni”, a declarat Crin Antonescu.

Nu am venit în PNL cu ambiții deosebite pentru o funcție mai mare sau mai mică”, a dat asigurări Klaus Iohannis. Totuși, el recunoaște: „Teoretic, ajungi imediat la concluzia că daca ai în PNL un prim- vicepreședinte relativ profilat, daca preşedintele e candidat pentru preşedinţie, el poate fi considerat candidat pentru premier. Este o concluzie logică și imediată, însă eu nu intenționez acest lucru”.

Într-o declaratie la un post de televiziune, copreședintele USL Victor Ponta a declarat că nu îl percepe pe Klaus Iohannis ca pe o „rezervă” la postul de prim-ministru. El a adăugat că primarul Sibiului poate face parte inclusiv dintr-o echipă guvernamentală.

Am avut totdeauna o relaţie foarte bună cu domnul Iohannis, l-am apreciat întotdeauna. Sunt foarte bucuros că Iohannis a venit în PNL şi în USL, cred că e un mare avantaj pentru noi", declara Victor Ponta.

În prim-planul politicii naţionale, Klaus Iohannis a apărut în octombrie 2009.

După demiterea guvernului Boc printr-o moţiune de cenzură, PNL, PSD si UDMR au format o nouă majoritate şi i-au cerut preşedintelui Traian Basescu să îl numeasca premier pe Klaus Iohannis.

Şeful statului a ignorat atunci nominalizarea. După trei ani de la respingerea acestei propuneri, Klaus Iohannis a fost din nou în cărţi pentru a ajunge într-o echipă guvernamentală. Se întâmpla în vara lui 2012, când chiar primarul Sibiului declara că premierul Victor Ponta i-a propus să preia conducerea Ministerului Afacerilor Europene. Klaus Iohannis a refuzat, însă şi a declarat că nu poate părăsi funcţia de primar al Sibiului.

El a lăsat însă de înţeles că ar putea accepta să fie ministru, pe o perioadă determinată, dacă rămâne şi primar al Sibiului. Până în 2013, Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al Federaţiei Democrate a Germanilor din România. El este primar al Sibiului din 2000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri