Programul prelungit de muncă la Senat, un eşec. Aleşii revin la orarul de două zile pe săptămână în plen

Data publicării:
senat-1

Miercuri a eşuat unul dintre cele mai îndrăzneţe experimente din Senatul României: săptămâna de lucru de trei zile în plen. Dacă în primele două zile lucrurile au părut să funcţioneze, în a treia, aleşii au anunţat abandon. 78 dintre senatori nu s-au prezentat la începutul dezbaterilor, adică la ora 9. În plus, a venit cu două ore mai târziu însuşi iniţiatorul noului program, Sorin Roşca Stănescu. Prin urmare, de săptămâna viitoare, senatorii revin la un program de numai două zile de plen.

Dintre cei 174 de aleşi din camera superioară, mai puţin de un sfert s-au dovedit suficient de matinali. La ora 9:15, în sală erau prezenţi cel mult 40 de senatori. 30 de minute mai târziu, se discuta deja despre suspendarea şedinţei: „Nu avem cvorum. Abia suntem 70”, s-a spus de la prezidiu. S-a anunţat o pauză de zece minute de consultări pentru liderii de grup.

Apoi s-a reluat apelul nominal. După o oră de apeluri, s-au adunat destui senatori pentru ca dezbaterile să înceapă. „Din totalul de 174 de senatori şi-au înregistrat prezenţa 94 de senatori”, s-a anunţat din nou de la prezidiu. După ce alţi doi aleşi apar cu întârziere, se renumără – 96. Concluzia: 78 de senatori au lipsit de la apelul nominal. După convocări nereuşite, senatorii au decis: săptămâna viitoare se revine la programul clasic.

A venit cu două ore întârziere chiar Sorin Roşca Stănescu, nimeni altul decât iniţiatorul programului de lucru de trei zile în plen pentru camera superioară. Din discuţia cu reporterul, reiese că senatorul ştie că programul începe mai târziu, apoi că a avut o pană de maşină:

Sorin Roşca Stănescu: La nouă dimineaţa erau declaraţii politice. Vin cei care vin la declaraţii politice.

Reporter: Greşit, domnule senator. Era zi de plen.

Sorin Roşca Stănescu: Bun, eu ştiu că începe întotdeauna mai târziu. În ceea ce mă priveşte, am avut o pană de maşină.

Odată eşuat experimentul cu trei zile de muncă săptămânal în plen, senatorii revin la vechiul program. Prin urmare, ei vor lucra din nou în plen două ore luni după-amiază şi alte două-trei ore marţea. Vor mai avea, teoretic, alte trei zile de muncă săptămânal în comisii.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri