Proiect adoptat de Senat: Avocatul Poporului va avea rang de ministru

Data actualizării: Data publicării:
Avocatul Poporului Victor Ciorbea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Senatul a adoptat, luni, cu 94 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă", în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifică legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, transmite vineri Agerpres. Tot luni, senatorii au aprobat proiectul de lege care îi va permite Avocatului Poporului să-şi cumuleze atât indemnizaţia, cât şi pensia specială, atât timp cât este în timpul mandatului. Asta înseamnă că Victor Ciorbea ar urma să primească peste 36.000 de lei pe lună.

170110_CIORBEA_PG_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae şi deputaţii PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.

Potrivit proiectului, funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu funcţia de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuia.

„Avocatul Poporului, precum şi persoanele care au exercitat funcţia de Avocat al Poporului, îndeplinind condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, potrivit art.71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare”, mai spune proiectul.

Propunerea legislativă mai are ca obiect de reglementare înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, în scopul consolidării activităţii Avocatului Poporului de apărător al drepturilor omului în domeniul controlului constituţional şi al unificării practicii judiciare.

Avocatul Poporului a anunțat joi că şi-a delegat atribuţiile unuia dintre adjuncţi, dar sunt exceptate de la delegare atribuţiile referitoare la sesizarea Curţii Constituţionale. Reprezentanţii instituţiei susţin că această exceptare este prevăzută într-o decizia a CCR care prevede că „Avocatul Poporului are exclusivitatea în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură”. „Instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”, mai spune Avocatul Poporului.

Vineri, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat că PNL va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pe care îl acuză că a încălcat Constituţia.

Citiți și

C.T.Popescu: „Unipersonal. Deci Ciorbea e mai tare decât regele Arabiei Saudite!”

Cioloș: „O să îi tăiem pensia lui Ciorbea!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri