Proiect de lege: interzicerea organizațiilor și propagandei comuniste în România, la fel ca cele fasciste

Data publicării:
cristian ghinea digi

Deputații USR Cristian Ghinea și Vlad-Emanuel Duruș au depus o propunere legislativă privind interzicerea organizațiilor și propagandei comuniste. Potrivit unui comunicat de presă, legea este menită ca propaganda comunistă să fie tratată la fel ca cea fascistă. „Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvășit-o în secolul XX”, se arată în comunicatul USR.

cristian ghinea digi
Cristian Ghinea, deputat USR.

Potrivit inițiatorilor, proiectul „vine să repare o injustiție, aplicând în oglindă propagandei și activităților comuniste același regim legal existent pentru propaganda și activitatea fascistă și legionară. Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvășit-o în secolul XX”.

Propunerea legislativă urmărește interzicerea constituirii organizațiilor cu caracter comunist, promovarea în public a doctrinei comuniste, negarea crimelor comunismului ori a efectelor acestuia, dar și răspândirea simbolurilor comuniste, cu excepția activităților desfășurate în interesul artei, științei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public.

„Proiectul este un răspuns la toate atrocitățile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieții economice, sociale, politice și culturale a țării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuția minorităților etnice, religioase, culturale ori a minorităților sexuale, reprimarea mișcărilor studențești, muncitorești și a disidenților politici”, se precizează în comunicat.

Duruș: „Atrocitățile totalitarismului nu sunt scrise cu sânge doar la Auschwitz, ci și la Sighet, Aiud sau Pitești”

„La nivel politic crimele comunismului au fost condamnate, însă activitatea comunistă nu a fost interzisă prin lege. Acest proiect ar fi o garanție pentru români că reinstaurarea regimului totalitar comunist nu se va mai întâmpla. Deja se văd acțiuni și organizații negaționiste tot mai virulente. România nu a trecut printr-o demonizare reală pentru că am fost conduși de comuniști și de urmașii lor. Pentru ca fii și fiicele noastre să nu pățească ce au pățit bunicii noștri, trebuie să decomunizăm spațiul public”, precizează deputatul Cristian Ghinea.

„O ideologie a foamei, a suferinței și a morții nu trebuie lăsată să umble liberă pe străzi. Atrocitățile totalitarismului nu sunt scrise cu sânge doar la Auschwitz, ci și la Sighet, Aiud sau Pitești. Vrem să împiedicăm ca România să se mai întoarcă vreodată la o astfel de epocă. Pericolul nu este de neglijat, mai ales azi, când vedem o revigorare a ideilor extremiste în lume. USR va apăra mereu libertatea individului față de asuprirea statului”, declară deputatul Vlad-Emanuel Duruș.

La proiect și-a adus contribuția Cristian Vasile, istoric și membru al USR, care a participat la redactarea Raportului final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri