Proiect de lege: Jurnaliștii care descoperă acte de corupție vor primi 2% din prejudiciu recuperat

Data publicării:
Tudor Ciuhodaru

Deputatul ieşean consideră că multe cazuri de corupţie ar putea fi aduse în atenţia cetăţenilor şi a autorităţilor de jurnalişti susţinuţi financiar atunci când fac o anchetă. Potrivit proiectului lui Tudor Ciuhodaru, la Trezoreria Statului ar trebui să se facă un cont special numit Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigaţie. Iar ziaristul care a semnalat faptele de corupţie să primeasccă 2 % din valoarea prejudiciului recuperat.

Motivaţia este de a-i susţine pe cei care mai au curajul de a mai demasca actele de corupție din această țară”, spune Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că idee este bună, dar nu în orice condiţii.

„Un astfel de sprijin financiar ar fi în favoarea resuscitării jurnalismului de investigație. Cu o singură condiție, pe care eu o înteleg din formularea acestui proiect de lege, dacă nu se interpretează așa, atunci nu este în regulă, banii respectivi sunt luați de jurnalist numai după ce prin sentinţă definitivă judecatoarească se prelevează respectivele sume de la cel care a comis infracţiunea”, spune Cristian Tudor Popescu, jurnalist.

Alţii însă, consideră că legea nu este oportună.

„Ziaristul trebuie sa-şi facă treaba, să informeze, autorităţile dacă găsesc elemente de anchetă să declanseze anchetele, să recupereze banii şi cu asta basta, sursa de venituri a ziaristului nu ar trebui să fie asemenea tip de recuperări pentru că s-ar perverti rolul presei si toata lumea ar vrea sa faca investigatii ca sa castige ceva bani”, a spus Liviu Avram, jurnalist de investigații.

Iniţiativa legislativă urmează să fie depusă la Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri