Proiect de lege: pedofilii să fie castrați chimic

Data publicării:
penitenciar rahova 700939-Mediafax Foto-Marius Vasilica

Senatorul democrat-liberal spune că s-a gândit să propună proiectul pentru că, în acest moment, pedepsele aplicate pedofililor şi violatorilor sunt prea mici, comparativ cu traumele suferite de copiii agresaţi.

„Pedeapsa este între doi ani şi șapte ani la un copil abuzat sub 13 ani... Dacă scrie o carte în puşcărie, în doi ani trei ani jumate iese şi repetă fapta”, spune Ciprian Rogojan.

Iniţiativa senatorului PDL este sprijinită şi de parlamentari ai puterii.

„Statistica spune într-adevăr că avem 100 de deţinuţi pentru pedofilie în puşcărie şi 1400 de deţinuţi pentru abuz şi viol, dar există şi o altă statistică neştiută, familii care nu declară ce li se întâmplă”, a afirmat Gabriela Vrînceanu Firea, senator PSD

Propunerea are şi sprijinul reprezentanţilor Bisericii.

„Imaginaţi-vă că aveţi un copil şi va fi abuzat. Care este mila creştină? Există şi milă, dar există şi discernământ. Vom da socoteală în faţa lui Dumnezeu dacă nu vom încerca să-i apărăm măcar copiii”, spune preotul Victorin, de la mănăstirea Putna.

Sunt şi voci care susţin că statul nu ar avea bani pentru a investi într-un astfel de tratament.

„Dacă noi calculăm cât se consumă în justiţie, în urmărire penală, dar mai ales dacă am putea să calculăm vreodată costul vieţii acelui copil, vom vedea că realmente merită”, explică Cristian Andrei, medic psiholog.

Cât are efect tratamentul

Specialiştii consultaţi de iniţiator afirmă că tratamentul care ar trebui aplicat pedofililor îşi produce efectul doar în perioada în care este administrat. Judecătorii ar urma să decidă durata tratamentului pentru fiecare caz în parte.

O statistică a Direcţiei pentru Protecţia Copilului arată că, anul trecut, în România, au fost abuzaţi sexual peste 560 de copii şi doar în mai putin de 260 de cazuri s-a început urmărirea penală a agresorului.

Cele mai multe agresiuni sexuale asupra minorilor s-au produs în familie, iar victimele au fost, în general, copii cu vârste cuprinse între trei şi zece ani.

Ce se întâmplă în alte țări

În Uniunea Europeană, castrarea chimică este obligatorie prin lege în Cehia şi Polonia.

În Rusia, pedeapsa a fost introdusă în 2011, iar anul trecut Republica Moldova i-a urmat exemplul.

În state precum Danemarca, Gemania, Finlanda, Suedia şi Norvegia acest tip de tratament se aplică cu acordul infractorului, în schimbul suspendării pedepsei privative de libertate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri