Proiect de lege pentru angajarea obligatorie a pensionarilor la firme private. Argumenetele inițiatorilor

Data actualizării: Data publicării:
melescanu-inquam-ganea (5)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Firmele private cu cifra de afaceri de peste cinci milioane de lei şi cu cel puţin cinci angajaţi vor fi obligate să angajeze pensionari în calitate de consilieri, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de Teodor Meleşcanu şi alți parlamentari PSD sau afiliați PSD. Inițiatorii își motivează demersul prin faptul că tinerii angajați vor avea astfel „posibilitatea de a învăţa meserie de la modele profesionale consacrate”, iar vârstnicii „îşi menţin un ritm de viaţă activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic”.

„Societăţile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experienţă, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societăţile comerciale respective”, se în proiectul de lege depus la Senat.

Pensionarii pot fi angajați și de firme private cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de lei, însă ca opțiune,nu obligație.

Inițiatorii au prevăzut și un set de facilități la plata contribuțiilor de către angajatori pentru angajații-pensionari.

Printre iniţiatori se regăsesc Teodor Meleşcanu şi Graţiela Gavrilescu.

„Beneficiile demersului nostru, care nu necesită resurse bugetare de ordin public, se vor resimţi, în egală măsură, în rândul profesioniştilor de vârsta a treia (obţin un venit suplimentar, îşi menţin un ritm de viaţă activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic, îşi consolidează statutului social), angajatorilor (îşi asigură o forţă de muncă înalt calificată, loiaiă, responsabilă), tinerilor (care vor avea posibilitatea de a învăţa meserie de la modele profesionale consacrate), societăţii, în general (care ar deveni mai echilibrată, coezivă şi eficientă)”, se arată în expunerea de motive semnată de opt parlamentari.

„Lipsiți de liantul care menține unitatea societății (generația mijiocie), tinerii și seniorii nu au avut posibilitatea unei cooperări constructive, care să le permită transferul de energie și experiență. În schimb, s-au acutizat diferențele de valori, care au degenerat în neîncredere reciprocă și conflict”, mai argumentează inițiatorii.

Documentul poate fi consultta aici: Proiect lege angajare pensionari

Editor: B.P.
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri