UPDATE. Proiect: șefii din ministere și autorități, numiți direct de partide. Reacţia liderului senatorilor PNL

Data actualizării: Data publicării:
senatorul andrei volosevici fost primar ploiesti
Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici. Foto: Facebook

Directorii și directorii adjuncți din ministere, instituțiile administrației centrale și locale ar putea fi numiți direct de partide, fără concurs, doar pe baza „încrederii personale” și a „aprecierii” de care se bucură. În acest sens, un proiect de lege a fost conceput și depus, pe 6 septembrie, în Parlament de senatorul PNL Andrei Volosevici, fost primar al Ploieștiului, trimis în judecată în urmă cu aproximativ două luni pentru abuz în serviciu și trafic de influență. Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa a declarat, în schimb, că grupul parlamentar nu îşi asumă şi nu va susţine propunerea legislativă semnată de senatorul PNL Andrei Volosevici.

senatorul andrei volosevici fost primar ploiesti

Senatorul PNL (foto) susține, în expunerea de motive redactată la proiectul intitulat „propunere legislativă privind ocuparea unor funcții de conducere pe baza încrederii personale”, că noul mod de numire a șefilor din ministere și autorități ar duce la creșterea transparenței. „Se dă posibilitatea formațiunilor politice de la guvernare, prin reprezentanții ierarhici, dar și primarilor, să numească transparent în posturi importante, pentru îndeplinirea obiectivelor asumate politic, public, acele persoane pe care le apreciază din punct de vedere moral și profesional”, explică senatorul Andrei Volosevici.

Grupul nu şi-o asumă

Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa a declarat, în schimb, pentru News.ro, că grupul parlamentar nu îşi asumă şi nu va susţine propunerea legislativă semnată de senatorul PNL Andrei Volosevici. Ion Popa a precizat că orice inţiativă a unui parlamentar PNL trebuie să parcurgă nişte etape şi în interiorul partidului, şi anume să primească un aviz din partea grupului parlamentar pe care îl reprezintă. ”Majoritatea iniţiativelor legislative ale colegilor PNL au şi coiniţiatori, ceea ce nu este cazul aici”, a afirmat liderul grupului PNL din Senat, adăugând că este nevoie şi de o analiză a prevederilor proiectului, care nu trebuie să contravină ideilor şi principiilor partidului. Popa a arătat că iniţiativa legislativă semnată de Andrei Volosevici nu a avut avizul grupului PNL din Senat. ”Evident că grupul parlamentar nu şi-o asumă şi nici nu o va susţine în Parlament”, a menţionat Ion Popa.

Detaliile proiectului

Potrivit inițiatorului, numirea direct de către partide ar determina și creșterea performanței respectivilor șefi din ministere și autorități. „Un conducător numit pe baza încrederii personale nu va putea fi adeptul rutinei și al mediocrității, trebuind să fie competitiv și dinamic pentru a păstra, în baza rezultatelor, încrederea primită”, susține fostul primar al Ploieștiului.

Cine ar trebui, în viziunea senatorului PNL, să fie numit pe baza încrederii personale? Directorii și adjuncții lor din ministere, din organele de specialitate ale administrației publice centrale, din serviciile publice deconcentrate și din prefecturi. Toate aceste persoane nu vor avea, conform proiectului de lege, statut de funcționar public. Cine ar trebui să facă numirile? Conducătorii instituțiilor menționate, adică miniștrii, prefecții, primarii și președinții de Consilii Județene.

Printre condițiile trecute în lege pentru ocuparea funcțiilor menționate se numără acelea ca persoana să nu fi fost condamnată pentru o serie de infracțiuni (contra umanității, contra statului sau autorității, fals, fapte de corupție), să nu fi fost destituită dintr-o funcție publică în ultimii șapte ani și să nu fi desfășurat activități de poliție politică.

Andrei Volosevici a fost primar al Ploieștiului în perioada 2008-2012, din partea PDL. După intrarea în Senat, a trecut de la PDL la PMP, după care a fost independent și s-a afiliat la grupul PNL în 2015.

În iunie 2016, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă într-un dosar privind finanţarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti. Volosevici este, de asemenea, acuzat că în vara anului 2012 a pretins unui om de afaceri, denunţător, suma de 80.000 lei pe care ar fi primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obţinerea unui nou mandat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri