Sari la conținut

Proiect: Parlamentarii trimişi în judecată sau condamnaţi nu pot fi membri în conducerea Camerelor

Un proiect de lege depus marţi la Parlament de senatorul ALDE Vasile Nistor, cel care i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu demisia din fruntea Senatului, prevede că senatorii şi deputaţii trimişi în judecată sau condamnaţi, precum şi cei găsiţi în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate, să nu mai poată ocupa funcţia de membru în Biroul Permanent al Camerelor, să fie şefi de comisie parlamentară sau de anchetă în forul legislativ.

plen parlament AGERPRES

Proiectul de lege, înregistrat la Camera Deputaţilor, este semnat de senatorul Vasile Nistor şi de deputaţii Aurelian Ionescu şi Vasile Drăguşanu, toţi foşti membri ai ALDE, care, recent, i-au cerut demisia lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului pentru faptul că este trimis în judecată.

Propunerea legislativă pentru completarea art.31 al Legii 96/2006 - privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prevede că deputaţii şi senatorii trimişi în judecată sau condamnaţi pentru fapte săvârşite cu vinovăţie sau aflaţi în conflict de interese, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate rămas definitiv, nu au dreptul să fie membri şi să fie aleşi în Biroul Permanent al Camerei din care fac parte, în conducerea unei comisii parlamentare permanente, la şefia unui grup parlamentar, în conducerea unei comisii de anchetă sau comisie specială şi la conducerea comisiilor comune ale celor două Camere ale Parlamentului.

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă urmăreşte să răspundă criticilor vehemente din partea cetăţenilor, privind imaginea proastă şi încrederea scăzută pe care o are Parlamentul.

Parlamentarii dau ca exemplu Eurobarometrul Comisiei Europene, din mai 2016, în care se menţionează că neîncrederea cetăţenilor faţă de Legislativ a crescut cu 9 procente faţă de anul 2015.

”În percepţia populaţiei, Parlamentul este condus de oameni corupţi, iar aşa-zisa clasă politică este incapabilă să se reformeze (...) Gradul scăzut de încredere al populaţiei se datorează faptului că oamenii care conduc structurile parlamentare, cu o mare putere de influenţă în mersul legislativ, dar şi cu o mare vizibilitate în spaţiul public, sunt afectaţi de diverse problemel de natură legală”, spun iniţiatorii proiectului de lege.

Ei mai afirmă că, prin aceste modificări, se dă un semnal către populaţie că se doreşte promovarea în Parlament doar a oamenilor fără probleme cu justiţia, care se pot focaliza cu adevărat pe buna funcţionare a structurilor parlamentare.

Proiectul urmează să fie dezbătut în comisia parlamentară de statut, votul final urmând a fi dat în plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului.