Proiectul lui Dragnea pentru repatrierea aurului, votat și de Camera Deputaților

Data actualizării: Data publicării:
Americans Invest In Gold
Foto: Guliver/GettyImages

Proiectul PSD privind repatrierea rezervei naţionale de aur a primit miercuri votul Camerei Deputaților, cameră decizională. Documentul, iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, prevede ca Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat în străinătate, respectiv peste 55 de tone de aur.

dragnea musca din castravete colibasi - inquam - ganea 20190410181732_OGN_9073-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Proiectul a fost adoptat cu votul a 165 de deputați. 90 s-au împotrivit, iar trei deputați s-au abținut.

„Eu nu l-am auzit niciodată pe domnul Mugur Isărescu contestând proiectul. Sunt consilieri de la BNR care au spus multe prostii, multe minciuni. Propovăduiau că nu va funcționa programul de guvernare. Când eu o să văd o poziție oficială a guvernatorului BNR atunci să mă întrebați. Sunt bucuros că s-a votat ți să fie promulgat”, a fost prima reacție a lui Dragnea după adoptarea proiectului de lege.

Întrebat despre un punct de vedere al Guvernului legat de neclaritatea destinației aurului în țară, Dragnea răspuns răspicat: „Guvernul este foarte prolific la puncte de vedere”.

Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare. În prezent, România are rezerve de aur de aproape 104 tone.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.

„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“.

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

Citiți și: 

Deputat USR: Pensia specială a lui Tudorel Toader, mai mare decât chiria pentru aurul ţinut la Banca Angliei

Șerban Nicolae, despre repatrierea rezervei de aur: Unde vă ţineţi bijuterille, acasă sau la vecini?

Țări care și-au mutat rezervele de aur. Ce se ascunde în spatele acestei decizii

Repatrierea aurului | Iulian Fota: Şi noi ne pregătim de un război economic şi ideologic. Tot cu Occidentul, ca şi Rusia

C.T. Popescu: Dacă e aurul în pericol în Anglia, de ce nu aduc şi românii înapoi?

Ce costuri ar presupune aducerea rezervei de aur a României în țară

ANALIZĂ Business Club. Cele mai mari pericole ale proiectului privind repatrierea aurului

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri