Promisiuni populiste în pragul campaniei electorale

Data publicării:
parlamente

Teren gratuit şi bani pentru construit locuinţe. Tichete de masă de valoare mai mare şi pensii speciale pentru profesori. Sunt doar câteva dintre promisiunile pe care aleşii le fac în pragul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Unele iniţiative legislative sunt încă la stadiul de idee, altele sunt la un pas de a fi adoptate.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24: „Parlamentarii continuă avalanşa proiectelor legislative populiste. Ei promit sprijinirea tinerilor pentru construcția de locuințe, tichete de masă mai mari pentru angajați, neimpozitarea veniturilor tinerilor pentru primii trei ani, impozit pe profit mai mic pentru companiile care angajează part-time mămici, precum și acordarea celei de-a 13 pensii pentru cei cu pensii sub 2875 de lei. Ministrul Finanţelor avertizează că toate aceste proiecte vor duce la depăşirea deficitele stabilite de Uniunea Europeană.”

Pe 1 septembrie, prima zi din sesiunea parlamentară de toamnă, PSD a depus un proiect la Camera Deputaţilor care are ca scop sprijinirea construcţiei de locuinţe pentru tineri. Statul ar trebui să le acorde acestora un teren cu o suprafaţă de cel mult 500 de metri pătraţi şi o subvenţie de la bugetul de stat de până în 20.000 de euro. De iniţiativă ar urma să beneficieze cazurile sociale, familii tinere, în care cel puţin un membru este angajat la stat. De prevederile proiectului ar trebui să beneficieze şi cei care îşi doresc să se mute în mediul rural.

Tot la tineri s-au gândit şi senatorii care şi-au propus să încurajeze companiile să angajeze persoane sub 25 de ani. Timp de 3 ani, salariile acestora ar urma să fie scutite de impozite, potrivit unui proiect depus de social democraţi.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „În acest moment, bugetul de pensii şi bugetul asigurărilor sociale sunt total deficitare, deficitul este şi de 30%. Prin urmare, orice reducere a încasărilor din bugetul general consolidat care alimentează celelalte două bugete vin peste umerii contribuabililor, pe umerii cetăţenilor.”

Parlamentarii Partidului Social Democrat nu au uitat nici de mămici. Ei promit firmelor un impozit pe profit mai mic, dacă angajează part-time cel puţin trei mame ce au copii mai mici de şapte ani.

Laurenţiu Oprea, reprezentant companie IT: „Fie că e vorba de mame, de studenţi sau tineri absolvenţi, mediul de afaceri are nevoie de aceste beneficii pentru a asigura reintegrarea pe piaţă a acestor categorii sociale.”

Legea prin care se introduc pensii speciale pentru profesori e la un pas de votul final în Senat. Ultima oară, proiectul iniţiat de 15 deputaţi şi senatori PSD a fost retrimis la plen, pentru a-i fi reanalizat impactul bugetar.

Marius Nistor, preşedinte Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret": „E foarte interesant, niciodată bugetul nu s-a împiedicat de creşterea salariilor demnitarilor. Dar atunci când este vorba de cadre didactice, când e vorba de medici, se pun tot felul de piedici.”

Pe lista proiectelor cu impact social mai sunt creşterea valorii tichetelor de masă şi a 13-a pensie. Acest proiect legislativ este susţinut atât de social democraţi, cât şi de parlamentarii PNL.

Bogdan Lefter, analist politic: „Le putem considera un fel de produse sezoniere, cam ca legumele şi fructele, în funcţie de anotimp, ştim ce ar trebui să apară la piaţă.”

Multe astfel de legi au fost adoptate şi înainte de alegerile locale din acest an. Cea mai dezbătută iniţiativă a fost cea legată de eliminarea plafonului la indemnizaţiile de creştere a copilului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri