Propunerile lui Tudor Chiuariu privind Curtea Constituţională, ironizate de Victor Ponta

Data publicării:
chiuariu

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu propune ca deciziile Curţii Constituţionale să poată fi atacate tot în interiorul Curţii. Premierul Victor Ponta s-a arătat uimit de o asemenea variantă.

„Argumentul principal este că poţi repara o eroare în calea de atac”, a spus Tudor Chiuariu.

„Nu am mai auzit de aşa ceva”, a replicat premierul.

Mai mult, liderul liberal vrea ca în cadrul Curţii să existe mai multe complete de judecată.

„Toţi ne plângem că unele dintre deciziile Curţii sunt greşite. Un remediu eficient este o cale de atac tot în interiorul Curţii. Dacă mărim numărul de membri ai Curţii am putea ajunge, în primă instanţă, să avem şi anumite complete specializate, de exemplu, pe drept privat- un complet, pe drept public- alt complet, pe drepturi şi libertăţi fundamentale- alt complet”, a susţinut vicepreşedintele PNL.

Nu am atâta fantezie. Nu am auzit nicăieri în Europa de încă o Curte care să fie cum? Curtea Megaconstituţională. Nu e deja destul de complicat? Asta ne mai trebuie”, a fost răspunsul premierului.

Liderul liberal a mai propus ca sediul Curţii Constituţionale să fie mutat în altă localitate, pentru ca judecătorii să nu mai fie supuşi presiunilor directe ale politicienilor. Ideea a fost ridiculizată de preşedintele Curţii, Augustin Zegrean: „Mi-ar plăcea foarte tare să se mute la Bistriţa. Din iunie va fi un singur judecător cu domiciliul în Bucureşti, deci va trebui sa o mutăm în 8 localităţi, să fie fiecare acasă”.

Tudor Chiuariu, cel care a făcut aceste propuneri, a fost ministru al Justiţiei în guvernul Tăriceanu doi.

În prezent, este preşedintele comisiei juridice din Senatul României şi membru în comisia de revizuire a Constituţiei, condusă de preşedintele PNL Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri