Propunerile partidelor pentru revizuirea Constituției

Data publicării:
20032013 20partide 20constitutie-55878

Sunt poziții diferite ale partidelor legat de viitoarea formă a Constituției. Cei de la USL vor să limiteze mai multe dintre atribuțiile președintelui, una dintre principalele chestiuni pe care parlamentarii de la putere o aduc este aceea că președintele ar trebui să fie obligat să desemneze premierul din partea majorității care se formează în parlament.

Deasemenea, USL vrea și un parlament bicameral, Senatul să devină un parlament al regiunilor - în raport cu discuțiile despre regionalizare.

În plus, judecătorii CCR să fie numiți din cadrul judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și interzicerea traseismului politic.

Parlamentarii PDL vor să se aplice referendumul din 2009, ceea ce implică parlament unicameral cu un număr maxim de 300 de aleși.

Cu o propunere neacceptată de toate celelalte partide vine UDMR, care vrea să se discute Articolul 1 din Constituție, adică eliminarea caracterului de stat național.

„Nu punem în discuție articolele declarate în continuare nerevizuibile, noi nu suntemo adunare constituțională propriu-zisă , ci vorbim despre revizuire a Constitutiei, care are limite, cum ar fi forma de guvernare sau caracterul unitar național al Statului Român și articole care sunt hotărâri ale CCR”, a afirmat Crin Antonescu.

Citiți și Victor Ponta îi va cere Comisiei de la Veneţia asistenţă tehnică la revizuirea Constituţiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri