Propunerile pentru parchete pun la încercare USL. Cum a început totul?

Data publicării:
USL Anotnescu Ponta constantin -Mediafax Foto-Razvan Chirita

Victor Ponta i-a supărat pe liberali când a anunţat că o va propune pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA. I-a împăcat apoi când a spus că nu va mai face nicio propunere. A păstrat însă pentru final, lovitura de graţie. Fără să-i mai consulte pe partenerii din USL, Victor Ponta a trimis la CSM propunerile, iar pe lista se află inclusiv numele Laurei Codruţa Kovesi, atât de contestată de PNL.

Tăvălugul declaraţiilor a început în urma unui interviu în care liderul PNL Crin Antonescu a vorbit despre ipoteza ruperii USL, dacă Victor Ponta o va propune pe Laura Codruţa Kovesi la DNA. Premierul a reacţionat a doua zi.

„Eu i-am sprijinit când i-au luat pe Frunzăverde și Stănișoara, care erau mai apropiați decât Kovesi de Băsescu, iar eu pe Kovesi nu o pun vicepreședinte la PSD”, spunea Victor Ponta, la 1 aprilie 2013.

Victor Ponta a precizat că nu se va consulta cu partenerii politici din USL şi că îşi va asuma propunerile de procurori şefi după consultări cu CSM şi Traian Băsescu.

De asemenea, premierul a comentat acid acuzaţiile lui Crin Antonescu pe tema pactului de coabitare cu Traian Băsescu.

„Credeți că am semnat acordul de coabitare când era domnul Antonescu plecat din cameră? Eu nu mă spăl pe mâini ca Pilat din Pont, îmi asum”, afirma Victor Ponta, în aceeași zi.

În după-amiaza aceleiaşi zile, cei doi copreşedinţi USL au avut o întâlnire în biroul lui Crin Antonescu de la Senat. La final, fiecare şi-a menţinut declaraţia.

„În ce privește chestiunea doameni Kovesi da, m-am pronunțat clar. Răspunsul e clar, nu”, declara Crin Antonescu.

„Eu țin cont de ce am vorbit cu Antonescu, dar decizia îmi aparține mie ca ministru interimar”, susținea Ponta.

Mai mult, premierul a făcut apel la acceptarea unui compromis.

„Uneori cedez și eu, cedează și Antonescu, cedează și domnul Băsescu”, spunea Victor Ponta.

Pe 2 aprilie, Victor Ponta şi Crin Antonescu au participat împreună la o dezbatere organizată de Academia Română.

În aceeaşi zi, după discuţii cu CSM, premierul a anunţat că nu va mai propune el procurorii şefi, ci viitorul ministru al Justiţiei.

„Secția de procurori are altă opinie vizavi de acea procedură stabilită cu fostul ministru şi cu Comisia Europeană. Probabil voi numi un nou ministru al Justiţiei care va stabili și va conduce aceste proceduri”, declara Victor Ponta.

Liberalii au răsuflat uşuraţi şi au convocat şedinţa conducerii PNL pentru a decide numele titularului de la Justiţie.

Liniştea a durat doar o noapte. Liberalii au aflat, odată cu opinia publică, despre decizia lui Victor Ponta de a înainta către CSM propunerile de procurori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri