Proteste 10 august. Constituirea unei comisii de anchetă, respinsă de Camera Deputaţilor

Data actualizării: Data publicării:
20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe_204132
Foto: Inquam/Adriana Neagoe

Camera Deputaţilor a respins miercuri, cu 119 voturi "pentru", 137 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de Hotărâre depus de deputaţii PNL şi USR pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind reprimarea protestului desfăşurat în Bucureşti, în data de 10 august, scrie News.ro.

20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe_204132
Foto: Inquam/Adriana Neagoe

În proiectul de Hotărâre, printre obiectivele comisiei se numărau identificarea persoanelor şi acţiunilor prin care s-a generat conflictul din Piaţa Victoriei, determinarea cauzelor care au condus la punerea în executare a reprimării manifestaţiei şi identificarea modalităţilor prin care s-au făcut numiri politice la conducerea instituţiilor de forţă care au acţionat în timpul protestului mai-sus menţionat.

Opoziţia mai voia verificarea oricăror alte aspecte care reies din derularea lucrărilor Comisiei şi care sunt relevante pentru îndeplinirea obiectivelor şi scopului anchetei.

De asemenea, audierile de marţi din Comisia de apărare din Senat pe tema violenţelor din 10 august, din Piaţa Victoriei, au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentanţilor PSD - ALDE, care i-au reproşat preşedintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, că nu i-a consultat când a decis invitarea la comisie a autorităţilor implicate în evenimente. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Marcel Vela (PNL), a declarat, marţi, că parlamentarii puterii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru”, el precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă”.

Reprezentanţii PSD i-au reproşat lui Vela că nu i-a consultat şi că de fapt nu vrea să afle informaţii şi detalii despre incidente, ci doar scandal mediatic, iar auderile la care erau aşteptaţi, în ordine, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, coordonatorul acţiunii jandarmilor din data de 10 august, maiorul Laurenţiu Cazan şi ministrul de Interne Carmen Dan, au fost anulate.

O nouă propunere a lui Vela ca audierile să fie reprogramate săptămâna viitoare a primit susţinerea a doar patru senatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri