Sari la conținut

FOTO VIDEO. Proteste în Bucureşti şi în ţară față de schimbările preconizate în justiție

Mai multe manifestaţii au avut loc duminică seară în Capitală şi mai multe oraşe din ţară , iniţiatorii precizând că protestele vizează ultimele decizii ale Executivului, privind „politizarea justiţiei”, „Pilonul II de pensii” şi „supraacciza la carburanţi”.

13

GALERIE FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

ACTUALIZARE 23.30. Protestul desfăşurat duminică în Piaţa Victoriei s-a încheiat. Peste 1000 de persoane au scandat împotriva Guvernului şi a PSD, manifestaţii similare având loc în Iaşi, Cluj şi Braşov La ora 21.00, protestatarii din Capitală au cântat imnul naţional şi, aşa cum ceruseră organizatorii, au aprins LED-urile telefoanelor mobile.

ACTUALIZARE 22.00. Aproximativ 600 de persoane au protestat în Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Craiova.

*** TIMIȘOARA

Circa două sute de persoane au protestat în Piața Operei din Timișoara, împotriva propunerilor de modificare a legilor Justiției intenționate de Guvernul Tudose.

Cei prezenți au cerut demisia ministrului Tudorel Toader, au scandat lozinci în favoarea menținerii independenței Justiției și au purtat pancarte cu mesaje: "Ultima dată ne-ați invitat în strada la—20 grade. Acum sunt 40. Riscați să dăm în clocot", "Jos labele de pe justiție", "PSD, ciuma roșie", "Vrem dreptate, nu imunitate".

Protestul a fost autorizat și s-a încheiat la ora 21,00, fără incidente.

*** CLUJ

Peste 150 de persoane au protestat, duminică seară, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, față de modificările propuse la legile justiției.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore și ale Uniunii Europene și bannere pe care scria "{Jos bocancii de pe justiție", "Jos mafia coruptă", "Tudorele, Tudorele, tu te du după zăbrele", "Dragnea și cu hoții lui fir-ar de-ai canalului".

Printre cei prezenți la protest s-a numărat și fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, fost consilier prezidențial.

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii în urma mesajelor de pe rețelele de socializare.

*** BRAȘOV

Și la Brașov au protestat aproximativ 150 de persoane. De la ora 19,00, oamenii s-au adunat în fața Prefecturii Brașov, iar după o oră au plecat în marș spre Piața Sfatului.

Protestul s-a încheiat la ora 21,00, nefiind înregistrate incidente.

*** IAȘI

La Iași câteva zeci de persoane au protestat în Piața Unirii în semn de nemulțumire față de pachetul de legi anunțat de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Oamenii s-au adunat în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii din Iași și au purtat pancarde cu mesaje precum "Jos mâinile de pe Justiție!", "Stop PSD-ALDE, CCR, CNA", "Tudorel Toader/Vrem Justiție independentă/Nu stat subordonat/Ești o rușine națională pentru că aperi mafia politică".

Protestatarii au scandat "Legile voastre, niște dezastre!", "Nu vrem să fim o nație de hoți!", "Jos ciuma roșie!", "ALDE și PSD, trădători de patrie!", "Tudorel, slugă model!", "La închisoare, nu la guvernare!".

*** CRAIOVA

Circa 40 de persoane au protestat în centrul Craiovei, în Piața "Mihai Viteazu" — Piața Prefecturii față de proiectul privind modificarea legilor Justiției anunțat de ministrul Tudorel Toader.

Protestarii au venit cu steaguri tricolore, au purtat pancarte pe care scria "Vrem justiție, nu corupție" și au susținut că protestul anunțat pe Facebook este spontan.

În Vâlcea a fost un singur protestatar în stradă.

ACTUALIZARE 21.40. După ce au scandat împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, la ora 21.00 manifestanţii au cântat imnul de stat.

De asemenea, conform apelurilor lansate în cursul zilei pe Facebook, ei au prins LEd-uriile telefoanelor mobile.

ACTUALIZARE 21.00. Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 1000.

Protestatarii adunaţi în faţa sediului Guvernului au ca de obicei vuvuzele, tobe şi drapele tricolore şi scandează: "PSD - ciuma roşie", "Nu daţi înapoi - Venim peste voi!", "Tudorele, nu uita, aşteptăm demisia!" "DNA să vină să vă ia!", "Justiţie, nu corupţie!" şi "Hoţii! Hoţii!".

Alţii au pancarte inscripţionate cu mesaje împotriva subordonării politice a Justiţiei sau cu mesajul "PSD - la munte şi la mare/Pe ale cui parale".

Jandarmii au lărgit aria de protest.

ACTUALIZARE 20.25. Aproximativ 200 persoane protesteaza acum, in Piata Victoriei, fata de propunerile de modificare a legilor justitiei.

Proteste sunt şi la Cluj, Braşov şi Timişoara, unde zeci de oameni au ieşit în stradă.

Protest la Cluj

Protest la Timişoara

Un mic grup de aproximativ 60 de persoane s-a aflat în stradă şi la Braşov, cei prezenţi discutând şi fluturând drapelul tricolor. De asemenea, şi la Făgăraş protestează  câteva zeci de oameni.


Pe reţelele de socializare au fost create mai multe evenimente în mai multe oraşe din ţară. La Bucureşti, sunt cel puţin două evenimente.

Unul se intitulează „Justiţie independentă, nu stat subordonat” şi este programat să înceapă la ora 20.00, în Piaţa Victoriei.

„PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. «Reforma» Justiţiei, în viziunea PSD, înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD. Ceea ce a rămas independent din presa sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie şi pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toţii obosiţi de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacţionăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnaţi într-un regim autoritar, aşa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, scriu organizatorii în descrierea evenimentului.

De asemenea, organizatorii evenimentului propun românilor ca la ora 21:00 să aprindă o lumină - LED-ul telefonului, lanterna.

„Sunt persoane care nu pot ajunge în locaţiile evenimentelor din ţară şi afară. Sunt persoane care nu consideră necesară ieşirea în stradă, dar susţin lupta împotriva corupţiei. Duminică, la ora 21, aprinde LED-ul telefonului , aprinde lanterna, oriunde, scoate-l pe geam, pe balcon, în staţie, la mare, la munte, oriunde!”, spun organizatorii protestelor.

Un alt eveniment, tot din Capitală, se numeşte „Românii apără Justiţia de penali” şi este programat să aibă loc tot în Piaţa Victoriei.

Evenimente similare sunt anunţate în Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, dar şi la Milano, Munchen şi Zurich.

Ce schimbări sunt preconizate în Legile justiției

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în această săptămână.

Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. 

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.  

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.