Protestul ciobanilor amână Legea Vânătorii

Data publicării:
cine e

Premierul Dacian Cioloş consideră că s-au făcut erori la modificarea din acest an a legii vânătorii.

Ceea ce am decis noi a fost sa amânăm aplicarea articolelor care creează probleme crescătorilor de oi până la sfârşitul lunii aprilie, cu obiectivul ca pană atunci, împreună cu Parlamentul, să găsim cadrul legal adecvat pe termen lung”, declară Dacian Cioloş, premierul României.

Asociaţia Naţională a Vânătorilor Sportivi din România nu vede cu ochi buni decizia Executivului.

„Ca să liniştească această oieriadă, organizată în cu totul alte scopuri din punctul nostru de vedere. Fiind o lege organică, din punctul nostru de vedere, dacă ne uităm în Constituţia României, nu este constituţională această schimbare”, Neculai Șelaru, preşedinte executiv al Asociaţiei Vânătorilor Sportivi din România.

Din această organizaţie fac parte şi unii dintre parlamentarii care au iniţiat legea, precum Florin Iordache. El atrage atenţia că limitarea numărul de câini figura în vechea lege. Doar că oierii abia acum şi-au dat seama.

„Aceasta prevedere cu câinii există de 50 de ani. Dar oamenii nu au consultat. Acum când au venit probabil organele de... ori Garda de Mediu sau alte organe care să aplice legea, au constat aceste prevederi”, afirmă Florin Iordache, deputat PSD, iniţiator al legii.

„Aceşti câini care nu sunt aciuaţi undeva, cum spun românii, aceşti câini fac rău. Legea vănătorii protejează fauna ţării. Nu mă protejează nici pe mine şi nici nu-mi creează mie, ca vânător, eventual vreo facilitate”, declară Gabriel Vlase, deputat PSD, iniţiator al legii

Şi interzicerea păşunatului din decembrie până în aprilie i-a nemulţumit pe ciobanii protestatari.

 „De când e lumea la 5 decembrie lumea bagă oile în staul, cum a fost perioada asta mai caldă.Oamenii ar mai sta cu ele pe câmp. Mai ales că oile astea, ţurcană, chiar necesită un pic de scoatere de mişcare, ca să nu mai stea numai în staul că nu se mai îngraşă. Deci asta a fost nebunia, plus că s-au dat amenzi”, spune Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Chiar dacă admit că unele articole de lege nu sunt noi, crescătorii de animale insistă ca prevederile controvesate ale legii să nu se aplice deloc.

Dar de ce vine el să-mi interzică şi să-mi impună ce să fac pe terenul meu pentru care plătesc taxe şi impozite statului român? De unde atâta nesimţire? Crescătorii pot să treacă sărbătorile liniştiţi. Nu mai stau cu teamă că vin domnii deţinători de arme să-i ameninţe, să-i pună în genunchi, să le interzică să stea cu animalele pe terenul lor”, afirmă Marcel Andrei, vicepreşedintele Federaţiei NaţIonale a Crescătorilor de Ovine

Legea pentru care au ieşit ciobanii în stradă a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în luna iunie a acestui an. Actul normativ modifică legea vânătorii din 2006.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri