Protestul unui primar din Galați: vrea să înființeze o asociație care va milita pentru drepturile râmelor

Data actualizării: Data publicării:
red worms in compost - bait for fishing
Foto: GettyImages

Un primar din județul Galați va înființa o asociație de protecție a drepturilor râmelor. Edilul spune că în timp ce râmele nu sunt respectate, fiind omorâte fără anestezie și fără medic veterinar de pescari, la sacrificarea porcilor de Crăciun trebuie să asiste un veterinar, ceea ce e imposibil.

Laurențiu Gâdei, primarul orașului Târgu Bujor din județul Galați, a ales un mod inedit pentru a protesta față de „năstrușniciile” făcute de autoritățile centrale. Zilele următoare, el va înființa o asociație care va milita pentru drepturile râmelor.

Primarul spune că râmele mor în chinuri groaznice atunci când sunt agățate de pescari în cârligele undițelor.

„Nu-i corect față de alte animale. De aceea, anunț în premieră că înființez o asociație care va milita pentru respectarea drepturilor râmelor. De râme nu se ocupă nimeni, eu sunt pescar și sunt conștient de chinurile prin care trec. Râmele sunt eutanasiate de pescari în mod barbar, fără anestezie și fără medic veterinar. Trebuie să schimbăm ceva”, a declarat Laurențiu Gâdei, primarul orașului Tg.Bujor, pentru Mediafax.

Ideea de a înființa o asociație pentru râme i-a venit primarului în momentul în care a aflat despre ordinul fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, privitor la obligativitatea prezenței unui medic veterinar la sacrificarea porcilor de Crăciun. Edilul spune că regula impusă de autoritățile centrale este imposibil de aplicat.

„Eu ca primar reprezint orașul Tg.Bujor și satele componente Moscu și Umbrărești. Avem mulți porci în zonă, estimez că de Crăciun vor fi sacrificate între 300 și 500 de animale. De obicei, porcii sunt sacrificați în același timp, durează o săptămână. Stau și mă întreb cum va reuși un medic veterinar să ajungă la toate gospodăriile. Va fi haos, mi se pare imposibil de aplicat așa ceva. Este o chestie năstrușnică, asta cu porcii. Noi avem un singur medic veterinar care are un asistent. Eventual, cei doi ar putea să rămână și la pomana porcului, așa este creștinește, mai ales că au asistat la sacrificare”, a precizat Laurențiu Gâdei.

O altă prevedere care a stârnit nemulțumirea țăranilor stabilește că o gospodărie nu poate avea mai mult de cinci porci, indiferent de vârsta sau de greutatea lor. Altfel spus, o purcea care fată mai mulți purcei îl va obliga pe proprietar să declare animalele și să se înregistreze la Registrul Comerțului, devenind astfel o mini fermă. În ordinul fostului ministru al Agriculturii nu se spune cum vor fi sancționați cei care nu respectă noile reguli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri