Protocolul care îl face pe Vlad Voiculescu „al doilea primar” al Bucureștiului este ținut la secret. Culisele negocierii lui

Adriana Duțulescu | Robert Kiss Data publicării:
vlad voiculescu si nicusor dan
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Protocolul negociat de Ludovic Orban și șefii USR-PLUS, vineri noaptea, când au stabilit să participe împreună la alegerile de la București, este ținut la secret. Documentul semnat de Ludovic Orban, Dan Barna, Dragoș Tudorache și Nicușor Dan nu a fost făcut public, iar liderii partidelor care l-au semnat s-au angajat să nu îl transmită presei. Liderul USR București, Claudiu Năsui, a declarat pentru Digi24.ro că protocolul conține „detalii care țin de strategia electorală”, motiv pentru care s-a luat decizia de a nu fi făcut public.

Protocolul semnat după negocieri lungi prevede o înțelegere între PNL și Alianța USR-PLUS la nivelul Bucureștiului.

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că documentul nu menționează formarea unei alianțe electorale înregistrată la Tribunal și este, mai degrabă, un acord de colaborare prin care cele trei partide se angajează să susțină reciproc candidații desemnați.

De asemenea, conform documentului, reprezentanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS se angajează să nu se mai atace public.

Ultimatumul lui Vlad Voiculescu și cedarea lui Orban

Protocolul prevede un acord politic de susținere a celor 6 candidaturi pentru primăriile de sector și a candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Conform unor surse politice care au consultat documentul, protocolul stabilește și cum se vor împărți atribuțiile în interiorul primăriei, dacă Nicușor Dan va fi primarul Capitalei. 

Astfel, Vlad Voiculescu s-a asigurat că va avea garantată funcția de viceprimar și că va primi în administrare mai multe domenii cheie. Printre acestea se numără Sănătatea, Educația, Cultura și Asistența Socială. În ceea ce privește Sănătatea, Vlad Voiculescu va gestiona cele 19 spitale din București și bugetele care le deservesc.

Solicitarea celor din PLUS privind instalarea de pe acum a lui Vlad Voiculescu drept „al doilea primar” s-a făcut sub formă de ultimatum și a generat un nou scandal în interiorul PNL. Cei din partidul lui Cioloș au pus cererea pe masă pe ideea „dacă nu ne dați asta nu mai stăm la discuții”. 

Nicușor Dan a fost deranjat de atitudine și de pretenții și a refuzat inițial să își dea acordul pentru plasarea lui Voiculescu drept al doilea primar al Bucureștiului în cazul în care alianța de conjunctură ar câștiga alegerile. 

Liberalii au fost însă presați de ultimatumul celor de la PLUS, cărora li s-a alăturat și USR și au cedat în fața unei alternative de care le era teamă: Nicușor Dan să fie atacat în campanie de cele două partide și să nu aibă sprijinul unit al Dreptei. 

Cedarea însă a fost primită cu supărare de colegii din PNL care au aflat sâmbătă că nu mai au candidații pe care îi știau la primăriile de sector. Tănase Stamule, care se pregătise de mult să candideze la Sectorul 1 fusese sacrificat pentru dorința de candidatură a lui Clotilde Armand, iar la Sectorul 2 a fost înlăturat cu totul Dan Cristian Popescu, la cererea de asemenea ultimativă a celor de la USR-PLUS. 

Liberalii considerau că aveau șanse să câștige în aceste sectoare și cedarea șefului lor, Ludovic Orban, în fața celor de la USR-PLUS, i-a iritat. Discuțiile în conducerea PNL, după negocierile de noapte cu cele două partide, nu au fost lipsite de reproșuri, însă toate nemulțumirile liberalilor s-au lovit de reacția laconică a lui Orban: „Asta e!”

Sunt însă multe voci în partid care susțin că, după negocierile de vineri noaptea, PNL a pierdut Primăria Capitalei și a făcut din Nicușor Dan un „prizonier” al ambițiilor lui Vlad Voiculescu, existând temeri că acesta din urmă nu va face decât să își urmeze campania furibundă de imagine și să genereze continuu subiecte și teme de atac la adresa partenerilor liberali. 

Aceștia se vor consola însă cu a doua poziție de viceprimar, însă nu au stabilit încă cine va ocupa fotoliul.

De asemenea, în protocol se menționează numirea Anei Ciceală în poziția de city manager, după ce Ciceală a renunțat la candidatura la primăria sectorului 3, primărie unde PNL l-a desemnat pe Adrian Moraru. 

Citește și Scandal în USR pe candidatura de la Sectorul 3. Negocierile cu PNL au aprins conflictul dintre tabăra Barna și contestatarii din partid

Cine sunt candidații alianței dintre PNL și USR-PLUS la București

Candidații PNL-USR-PLUS sunt:

Primăria Generală - Nicușor Dan (independent)

Sectorul 1 - Clotilde Armand (USR)

Sectorul 2 - Radu Mihai (USR)

Sectorul 3 - Adrian Moraru (PNL) 

Sectorul 4 - Simona Spătaru (PLUS)

Sectorul 5 - Cristian Băcanu (PNL)

Sectorul 6 - Ciprian Ciucu (PNL)

Alegerile locale sunt programate să aibă loc la 27 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri