PSD a cerut, la întâlnirea cu Cîțu, eliminarea avizului MIPE pentru proiectele din PNRR: Se transformă într-un super-minister

Data publicării:
Victor Negrescu pe un hol din Parlament.
Europarlmentarul PSD Victor Negrescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a cerut eliminarea avizului de la Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectele introduse în Planul Național de Redresare și Reziliență, spune europarlamentarul Victor Negrescu. Solicitarea a fost făcută în timpul întâlnirii de joi a liderilor PSD cu premierul Florin Cîțu și mai mulți miniștri, pe tema PNRR.

Am solicitat eliminarea ‘criteriului politic’ din ordonanța de urgență care reglementează Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta a fost un punct central al discuțiilor de ieri de la Palatul Victoria în care împreună, Partidul Social Democrat și reprezentanții partenerilor sociali, am încercat să găsim soluții pentru România, pentru a accesa cele 29,2 miliarde de euro și a avea un mecanism de implementare transparent”, a scris Negrescu pe Faebook

Mai exact, în recenta modificare adusă OUG-ului care setează PNRR a apărut avizul obligatoriu al Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pe toate proiectele din plan. Fără criterii, fără proceduri, fără transparență. În speță, o primărie sau un minister ar trebui să se roage de cei de la MIPE pentru un aviz pentru a începe reformele și proiectele. MIPE se transforma într-un super-minister iar partidul aflat la guvernare, în proprietarul PNRR. Nu este un atac la ministru, este doar una din zecile de propuneri coerente făcute ieri menite să ajute România pentru ca planul să nu fie respins de Comisie”, a continuat el.

Susținem raportarea, informarea, coordonarea, dar nu politizarea. PNRR trebuie descentralizat. Sper ca executivul României să respecte promisiunea făcută ieri de a scoate acest criteriu. Pe lângă propunerile noastre alternative, sunt peste 80 de măsuri în PNRR unde autoritățile locale și partenerii sociali pot juca un rol în implementarea reformelor și unde putem să îmbunătățim dimensiunea socială și geografică. Doar prin dialog putem ajuta România”, a mai scris europarlamentarul PSD.

Declarația vine după ce joi, la Palatul Victoria, președintele PSD Marcel Ciolacu a participat, alături de prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, la o discuție cu premierul Florin Cîțu, ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea și vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor pe tema PNRR.

La finalul discuțiilor, Marcel Ciolacu a declarat că au fost prezentate doar principiile PNRR și că spera să aibă „o discuție mai aplicată”. Florin Cîțu a spus că a prezentat toate capitolele din PNRR cu bugetele aferente și că a luat act de propunerile PSD, pe care „se va uita”.

Surse participante la discuții susțin că liderii PSD și reprezentanții guvernului ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență în Parlament, săptămâna viitoare. De asemenea, ar fi convenit ca reformele din PNRR să fie făcute prin proiecte de lege, care să fie trimise în Parlament și discutate cu partenerii sociali.

La finalul discuțiilor, Florin Cîțu a evitat însă un răspuns clar dacă va prezenta PNRR în Parlament.

Nu a fost o discuție tensionată. Am luat și propunerile celor de la sindicate, de la patronate și propunerile PSD și ne uităm la ele. Astăzi programul de reforme corectează ceea ce PSD a făcut la guvernare. PNRR este un program al Guvernului. Nu trebuie să meargă în Parlament. A fost prezentat. Vom decide ce vom face miercuri în Parlament, încă nu a avut loc ședința Birourilor Permanente Reunite”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri