Sari la conținut

PSD amenință că nu participă la alegerile locale

Ca reacţie la insistenţele liberalilor de a se reveni la sistemul cu două tururi pentru alegerea primarilor, social-democraţii ameninţă cu boicotarea scrutinului.

Marian Neacșu, secretar general al PSD: Luăm în calcul absolut orice fel de posibilitate. Am ajuns la o chestiune absolut absurdă. Nu pot să înţeleg de ce este mai puţin democratică acum alegerea primarilor într-un singur tur, faţă de iunie, anul trecut, când a fost adoptată legea cu largul consens parlamentar.

Premierul a evitat să dea un răspuns liberalilor, care i-au cerut să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să se revină la două tururi de scrutin. Aşa că liderii PNL caută noi aliaţi - i-au solicitat Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională actuala lege.

Alina Gorghiu: Eu îmi doresc să cred că demersul acesta va fi continuat de Avocatul Poporului. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar duce la corectarea erorii în privința standardului de legitimitate pe care trebuie să îl reprezinte alegerile.

Noua lege a alegerilor locale, care spune că primarii sunt alesi dintr-un singur tur, a fost votată în Parlament anul trecut. Atunci, PNL şi PSD au susţinut împreună forma actuală a legii.  

Pe aceeași temă