PSD anunță, după ce Iohannis a cerut desființarea Secției speciale, că nu va mai iniția modificări ale legilor justiției

Data actualizării: Data publicării:
noul psd fara dragnea inquam
Foto INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

PSD anunță că nu va mai iniția modificări ale legilor justiției până când magistrații din România nu vor ajunge la un consens pe această temă. Anunțul vine după ce președintele Klaus Iohannis a cerut guvernului PSD-ALDE desființarea Secției speciale pentru investigarea magistrațilior, criticată în raportul GRECO.

Raportul GRECO conține concluzii și recomandări care au generat și generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistrații înșiși critică Raportul și reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozițiilor Curții Constituționale”, arată PSD într-un comunicat de presă.

Declarația vine după ce Iohannis a spus azi, într-o conferință de presă, că „guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu de la organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO”.

Concluziile celor 2 rapoarte adoptate la 21 iunie și publicate ieri cu o întârziere semnificativă de către guvern arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernul PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a codurilor penale. Acțiunile guvernului sunt în deplină contradicție cu recomandările GRECO. Procedura numirilor în funcții înalte în parchete este în continuare netransparentă, bazat pe criterii neobiective, iar CSM are un rol pur decorativ”, a mai spus președintele.

În replică, PSD spune că, în condițiile în care CSM „pare a se opune mai multor obiecții ridicate de experții GRECO”, „oamenii politici trebuie să se abțină de la orice demers până când magistrații și experții nu se vor pune de acord”.

Poziția PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor justiției și nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România. Este o poziție similară cu cea adoptată de Olanda care într-un răspuns oficial adresat GRECO a afirmat că „nu poate implementa recomandările decât cu un larg sprijin al judecătorilor și procurorilor, care până în prezent nu au ajuns la un consens””, se arată în comunicat.

PSD cere referendum înainte de prezidențiale

În ceea ce privește referendumul pentru revizuirea Constituției, PSD vrea ca acesta să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale.

PSD consideră că acesta trebuie să aibă loc cât mai curând cu putință pentru a da expresie voinței populare. În acest sens, termenul propus de președinte este mult prea lung, având în vedere că poporul român s-a exprimat fără echivoc în privința celor două întrebări de la referendum. Așadar, revizuirea Constituției trebuie să aibă loc mult mai devreme decât alegerile prezidențiale, urmând ca data referendumului de revizuire să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare”, arată PSD.

De altfel, social-democrații nu au fost de acord nici cu organizarea referendumului pe justiție în același timp cu alegerile din 26 mai, de teamă că ar influența rezultatul alegerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri