PSD pregătește modificarea Constituţiei

Data actualizării: Data publicării:
andronescu - digi

Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, a declarat duminică, la Digi 24, că anul viitor PSD ar putea propune şi susţine modificarea Constituţiei, astfel încât să fie eliminat articolul privind necesitatea unui vot în Parlament în cazul unor solicitări ale DNA de aprobare a reținerii și arestării unor parlamentari, ceea ce în general e asimilat unei imunități parlamentare.

Întrebată dacă PSD va veni cu o astfel de inițiativă – de modificare a Constituției pentru eliminarea imunității pentru parlamentari, Ecaterina Andronescu a răspuns: „Da, eu cred că da. Numai că mai trebuie îndeplinită o condiție: să câștigăm alegerile și să avem o majoritate ca să putem impune acest deziderat”, a completat fostul ministru al educației.

Întrebată dacă este de părere că trebuie eliminate imunitățile, Ecaterina Andronescu a răspuns afirmativ și a spus că personal crede că o astfel de propunere de modificare a Constituției – pentru care ar fi nevoie de o majoritate de două treimi – ar putea fi votată de Parlament.

„Eu cred că da, dar poate sunt eu prea optimistă. Dar n-am motive să fiu îngrijorată că un asemenea amendament n-ar trece”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al educației a precizat însă că în niciun caz modificarea nu se mai poate face în actuala legislatură, dar a subliniat că în prezent parlamentarii nu mai au imunitate. Orice parlamentar poate să intre în anchetă și apoi să meargă la judecată.

Întrebată dacă va veni PSD-ul cu o inițiativă de modificare a Constituției, Ecaterina Andronescu a fost fermă: „Categoric!”

Întrebată dacă această reformă ar merge până la eliminarea imunității pentru miniștri și președinte, Andronescu a spus că nu a avut o asemenea discuție și ar fi prematur să se pronunțe în legătură cu un conținut care ar trebui, într-o manieră profesionistă, să-l pună pe hârtie juriștii.

„A fost și în programul actualului mandat un angajament al USL-ului, dacă vă amințiți, mie îmi pare foarte rău că nu s-a realizat, a existat o bună bucată de vreme, cam doi ani și jumătate, comisia pe care plenul celor două camere a mandatat-o să se ocupe de modificările la Constituție”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Interviul integral cu Ecaterina Andronescu, acordat Digi24 în cadrul emisiunii „În fața ta”, îl puteți urmări AICI

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri