Informații Digi24: PSD ia în calcul o OUG pentru secții de votare separate la referendum și europarlamentare

Data actualizării: Data publicării:
mircea draghici

Coordonatorul campaniei PSD a făcut anunţul: vor fi secţii de votare diferite pentru referendum şi alegerile europarlamentare, susţine Mircea Drăghici. În pofida acestui anunț, legea 3/2000 (legea referendumului) îl contrazice. Ieri, senatorul USR Florina Presadă a spus că PSD se pregăteşte să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca alegerile europarlamentare şi referendumul să fie organizate în secţii de votare separate.

Actualizare 14:00. Potrivit informațiilor Digi24, PSD ar lua în calcul o ordonanță de urgență prin care să poate organiza secții diferite la referendumul pe justiție și alegerile europarlamentare. În acest context, ședința de guvern ce urma să aibă loc astăzi a fost amânată pentru vineri.


Nu ne lasă legea să organizăm altfel decât în secții separate. Așa a fost mereu când au fost alegeri și referendum în același timp”, a declarat Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei PSD.

Referitor la strategia în cazul declanşării referendumului pe justiţie, el a susţinut că din teritoriu există semnale că ar fi bine ca PSD să nu se implice.

„Din teritoriu toată lumea ne-a spus că ar fi bine să lăsăm cetăţeanul să gândească liber, după propria conştiinţă. Acesta este suflul care vine din teritoriu şi noi întotdeauna îi ascultăm pe cei din teritoriu”, a precizat Mircea Drăghici.

Declaraţia a făcut-o înaintea unei întâlniri la care Liviu Dragnea i-a convocat pe primarii şi preşedinţii de consilii județene.

Citește și PSD susține că legea îi obligă să organizeze secții de votare separate. Textul legii cere însă fix opusul

Ieri, reprezentanții USR au anunțat această măsură anti-referendum a PSD. Senatorul USR Florina Presadă a declarat că PSD se pregăteşte să dea ordonanţă de urgenţă în acest sens. Potrivit Opoziției, miza ar fi o prezență redusă atât la referendum, cât și la europarlamentare, fapt care ar avantaja partidul condus de Liviu Dragnea.

Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliţiei cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri şi referendum, se folosesc aceleaşi secţii de votare, azi, acelaşi PSD se pregăteşte să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secţiile de votare în care cetăţenii vor vota pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de Preşedinte în data de 26 mai 2019”, a precizat Florina Presadă pe contul său de Facebook.

Ea a precizat că miza nu este alta decât folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot - SIMPV.

Klaus Iohannis a avut marţi consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru Justiţie. 

Sursa: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri