PSD, după promulgarea bugetului: Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze

Data actualizării: Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
FOTO: Agerpres

PSD afirmă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul de stat pe 2019, că acesta ar trebui să îşi ceară scuze că a blocat nejustificat bugetul, calificând atitudinea preşedintelui drept "un joc electoral meschin, pe spatele tuturor românilor". În ceea ce priveşte criticile preşedintelui referitoare la punctul de pensie, PSD consideră că acesta "nu doar că citeşte mai greu, ci şi înţelege mai greu ceea ce e scris în programul de guvernare".

"România are un buget care va oferi multe beneficii românilor în 2019! Preşedintele Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze că a blocat nejustificat bugetul. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut astăzi ceea ce era obligat de Lege să facă, demonstrând că scopul său a fost doar de a întârzia cât mai mult promulgarea Bugetului de stat. Un joc electoral meschin, pe spatele tuturor românilor! În încercarea de a explica blocarea sistematică a noului Buget, preşedintele Iohannis a minţit din nou, uitând să spună românilor că avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost dat abia la jumătatea lunii decembrie 2018, o dată cu reîntoarcerea din vacanţă a preşedintelui", afirmă PSD, adăugând: "Mai mult, în ziua în care preşedintele recunoaşte că este în grevă, ceea ce românii ştiau deja de patru ani de zile, PSD a ales să inaugureze lucrările pentru primul tronson din autostrada Moldovei", potrivit News.ro.

PSD enumeră prevederi pe care le consideră benefice din OUG 114, răspunzând astfel criticilor preşedintelui: plafonarea preţului la gazele naturale pentru următorii trei ani; reglementarea preţului la energie electrică pentru următorii trei ani; taxa pe lăcomie: cu cât cresc mai mult ratele românilor, cu atât băncile sunt obligate să plătească taxe mai mari la stat; reducerea comisioanelor pentru administratorii privaţi ai Fondurilor din pilonul II de pensii şi raportarea acestor comisioane de performanţă în sporirea banilor de pensii ai cetăţenilor români; creşterea salariului minim pentru angajaţii cu studii superioare (de la 1.900 lei la 2340 lei) şi pentru angajaţii din construcţii (de la 1.900 lei la 3.000 lei).

PSD răspunde şi afirmaţiilor preşedintelui Iohannis cu privire la creşterea punctului de pensie: "Constatăm că domnia sa nu doar că citeşte mai greu, ci şi înţelege mai greu ceea ce e scris în programul de guvernare. În mod fals, preşedintele induce ideea că punctul de pensie ar fi trebuit să crească de la 1.100 lei la 1.265 lei începând cu 1 ianuarie 2019. Nu există însă niciun angajament în programul de guvernare cu privire la data la care va creşte punctul de pensie în 2019. Angajamentul ferm al PSD este ca această creştere să aibă loc în cursul acestui an. Pentru corecta informare a cetăţenilor cităm exact fragmentul relevant din Programul de guvernare: „În 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.” (pagina 28)".

PSD subliniază şi că bugetul prevede creşterea alocaţiilor pentru copii, de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 200 lei la 300, menţionând că "aceste majorări ar fi putut intra în vigoare începând cu 1 martie, dacă preşedintele Iohannis nu ar fi amânat inutil promulgarea bugetului".

Social-democraţii susţin că va creşte şi bugetul total al administraţiei publice locale, cu 4,6 miliarde lei.

"Prin urmare, în loc să acuze PSD şi să mintă cetăţenii, preşedintele Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze de la toate categoriile sociale care au fost afectate de întârzierea nejustificată a promulgării Legii bugetului pentru anul 2019", conchide PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că PSD a picat şi ultimul test al reponsabilităţii, remarcând că legea bugetului de stat, pe care o trimisese la Parlament pentru reexaminare, a ajuns la promulgare neschimbată. De asemenea, şeful statului a afirmat că, în ceea ce priveşte pensiile, PSD trăieşte într-o lume paralelă. Imediat după declaraţie, Administraţia prezidenţială a anunţat că preşedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri