PSD împarte ultimele sinecuri la stat. Cea mai bănoasă funcție-președinte ASF, unde salariul este de 15.000 de euro pe lună

Robert Kiss Data publicării:
Eugen Teodorovici discuta cu Marcel Ciolacu presedintele Camerei Deputatilor
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Scos de la guvernare, PSD mai are câteva sinecuri de oferit, motiv pentru care în aceste zile există discuții în partid în legătură cu împărțirea unor funcții la vârful instituțiilor pentru care Parlamentul face numirile, parlament unde PSD își poate impune voința. Conform unor surse politice, sunt peste 30 de poziții care se eliberează în acest an. Printre cele mai importante, șefia ASF, mai multe posturi de consilieri la Curtea de Conturi, sau o funcție de vicepreședinte la ANRE.

Cea mai dorită funcție în PSD este cea de la șefia Autorității de Supraveghere Financiară. Postul este remunarat cu aproape 15.000 de euro pe lună și este vacant după ce fostul președinte, Leonardo Badea, a prins un loc de vicepreședinte la BNR.

Pentru șefia ASF se luptă cel puțin 3 candidați: fostul ministru Eugen Teodorovici, senatorul trecut de la ALDE la PSD, Daniel Zamfir și actualul vicepreședinte al Curții de Conturi, Nicu Marcu, propus de ALDE, dar care are și susținerea lui Victor Ponta.

Ulitmul cuvânt în nominalizarea de la ASF îl va avea președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu care a negociat și președintele Pro România, Victor Ponta, susținerea lui Nicu Marcu.

Daniel Zamfir și-a depus deja cererea pentru acestă poziție, însă are șanse mici să obțină funcția, spun surse politice. Motivul principal ține de acordul formal pe care trebuie să îl dea cel puțin 2 instituții cheie, spun aceleași surse. Este vorba de Palatul Cotroceni și de BNR, chiar dacă cele două nu au atribuții directe în numirea președintelui, conform legii de funcționare a ASF.

Eugen Teodorovici încă încearcă să convingă conducerea partidului că este propunerea potrivită. Teodorivici încearcă să îl convingă pe Marcel Ciolacu că are suficientă experiență pentru a conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Un alt post important care se eliberează este cel de vicepreședinte la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Funcția este vizată de actualul președinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputațiilor, deputatul PSD, Iulian Iancu.

Iancu a fost propus vicepremier pe probleme economice de Viorica Dăncilă, însă a fost respins de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, deputatul PSD și-a dorit și în trecut o poziție la ANRE, însă în 2019, Marcel Ciolacu a negociat cu Victor Ponta numirea la vârful instituției a lui Marian Neacșu.

La Curtea de Conturi urmează să se elibereze 4 poziții de consilieri de conturi. Printre cei patru care pleacă se numără și socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu. Acesta a stat 5 ani la Curtea de Conturi, însă își mai dorește un mandat plin de 9 ani, motiv pentru care Ponta poartă discuții cu președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Un alt greu al partidului care ar vrea să ajungă la Curtea de Conturi este baronul PSD de Giurgiu, Nicolae Bădălău, susțin surse din PSD. Bădălău a negat însă intenția de a ocupa o poziție de vicepreședinte al Curții de Conturi, spunând că sunt „șopârle” lansate de anumiți colegi care îl vor îndepărat din partid.

Șefia ICR și funcțiile de președinte-director general la radioul public și la TVR, sunt alte sinecuri unde PSD își mai poate impune oamenii. Pentru ICR surse politice susțin că a fost curtat Mircea Diaconu, însă fostul candidat la președinția României a declinat oferta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri