PSD, obligat de instanță să spună cât a cheltuit la mitingul „cămășilor albe”

Data actualizării: Data publicării:
miting psd inquam octav ganea 20180609191418_IMG_9619-03
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

PSD este obligat să transmită informaţiile financiare legate de mitingul de proporţii, aşa-zis „împotriva abuzurilor”, organizat pe 9 iunie anul trecut, în Piaţa Victoriei. Potrivit ziare.com, jurnalistul Ovidiu Vanghele a cerut date despre fondurile cheltuite la mitingul cămăşilor albe, iar PSD a refuzat să le transmită. El a dat PSD în judecată şi a câştigat.

miting psd inquam octav ganea 20180609191418_IMG_9619-03
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

În motivarea Tribunalului București se arată că PSD era obligat să ofere informațiile solicitate despre mitingul „cămășilor albe” pentru că ele sunt de interes public și privesc activitatea unui partid politic.

Acum, social-democrații trebuie să-i ofere jurnalistului Ovidiu Vanghele informațiile pe care le-a cerut.

El a cerut sursele de finanțare și prestatorii de servicii pentru mai multe activități desfășurate în ziua mitingului din 9 iunie 2018. De exemplu, au fost cerute date despre transportul participanților la miting din localitățile de domiciliu către București, asigurarea de apă și mâncare sau amenajarea locului de desfășurare a evenimentului – cât a costat instalarea scenei, instalarea ecranelor, difuzarea muzicii dar și difuzarea finalei de la Roland Garros.

Toate aceste informații au fost cerut în baza legii 544/2001, care prevede liberul acces la informațiile de interes public.

Ca să nu ofere aceste informații, PSD a invocat alte legi, cum ar fi cea a contabilității sau cea a finanțării partidelor politice.

Un alt argument invocat a fost că alte instituții au făcut controale în această privință, cum ar fi Autoritatea Electorală Permanentă sau ANAF.

Însă, Tribunalul București a decis că acest controale nu exclud obligația unui partid politic de a oferi publicului informații legate de modul cum a finanțat un astfel de miting, pentru că sunt informații de interes public.

În plub, judecătorii au mai stabilit că PSD a refuzat să ofere aceste date și că, dacă nu le aveau, puteau să spună acest lucru explicit dar să spună și un motiv pentru care nu le au la dispoziție și nu să ignore o astfel de solicitare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri