PSD propune creșterea pensiilor cu 10%. Budăi: Impactul bugetar e de 11 miliarde de lei. Salariul minim ar putea ajunge la 3.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
marius budai cu un dosar in mana
Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat miercuri un pachet de măsuri sociale pe care PSD le va propune spre aprobare în coaliția de guvernare. Social-democrații vor majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei. Oficialul din Guvern a spus că impactul bugetar al creșterii pensiilor este de 11 miliarde de lei.

„Vom propune în coaliția politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxați, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei iar 200 de lei rămân în continuare netaxați. Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă.

Dacă tot vorbim de muncă, doar într-o lună de zile, contractele care au fost transformate din part-time în normă întreagă sunt în număr de 100.000.

A doua măsură îi vizează pe cei 1,3 milioane de seniori ai României care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei.

În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul muncii spune că impactul bugetar al majorării pensiilor este de 11 miliarde de lei.

„Un alt proiect important care este și în PNRR este finalizarea discuțiilor pe legea dialogului social, astfel încât acum în prima săptămână din septembrie voi solicita domnului premier convocarea Consiliului Național Tripartit, astfel încât discuțiile din Consiliu să se axeze în principal pe aceste două priorități. Cea prezentată anterior pe majorarea salariului minim, ne dorim să avem o discuție transparentă și onestă cu partenerii sociali și să închidem și legea dialogului social”, a mai spus Budăi.

Premierul Nicolae Ciucă a dat de înțeles, marți, într-o declarație de presă, că eventualele majorări de pensii și salarii depind de colectările la bugetul de stat.

„Vă rog să aveți încredere că atât PNL, cât și PSD sau UDMR am avut în dezbatere măsurile prin care să protejăm populația și economia. Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile", a spus Ciucă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri