PSD: Referendumurile UDMR pentru regiuni sunt un demers electoral, pe bani publici

Data publicării:
catalin ivan - 4839885-Mediafax Foto-Stefan Micsik 1-1

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că regionalizarea nu se va face în baza unor referendumuri locale, „pentru că noua gândire administrativ-teritorială a României trebuie să fie coerentă, naţională”.

Reacția sa vine după ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, miercuri, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare în 8 decembrie.

Demersul UDMR este unul electoral, strict politicianist şi fără nicio relevanţă. Sunt referendumuri consultative pe care nu le putem împiedica. Dacă un consiliu judeţean îşi permite să dea bani pe referendumuri în loc să facă altceva cu banii respectivi, e o problemă de oportunitate a celor din consiliul judeţean respectiv. Regionalizarea nu se va face în baza unor referendumuri locale, pentru că noua gândire administrativ-teritorială a României trebuie să fie coerentă, naţională. Am putea da răspunsul de pe acum, fără să mai facă referendum, cam ştim ce o să iasă, ştiu şi ei. Din bani publici îşi mai fac campanie electorală, se fac că muncesc în interesul comunităţii maghiare de acolo. Aruncă cu banii pe geam, nu cred că vor câştiga mare lucru”, a spus Cătălin Ivan, citat de Mediafax.

Potrivit lui Kelemen Hunor, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

Liderul UDMR a spus că, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: „Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?”, la care se răspunde cu „da” sau „nu”.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri